Veel zaken zijn makkelijker op video uit te leggen dan in tekst

Leervideo

Veel zaken zijn makkelijker op video uit te leggen dan in tekst. Video kan helpen om te laten zien hoe handelingen moeten worden uitgevoerd of om complexe onderwerpen verder uit te leggen. Video wordt steeds meer ingezet in het leerproces. Wij lichten graag verder toe hoe video ingezet kan worden.

Dààrom leervideo's!

  • Handelingen voordoen

  • Sneller dan lezen

  • Laagdrempelig

  • Toegangkelijk

Krachtig en modern

Video is een krachtig middel om kennis over te dragen of om handelingen voor te doen. Wie zoekt er tegenwoordig niet op Youtube naar iets dat je wilt leren of als je benieuwd bent naar hoe iets werkt? Ook in leertrajecten wordt steeds meer bewegend beeldmateriaal ingezet.

Beroep staat centraal

Alex (onderwijskundige en e-learningontwikkelaar) en Gijsbert (vakexpert) werken aan de ontwikkeling van een opleidingsprogramma voor monteurs. Het wordt een heel praktijkgerichte opleiding volgens Alex: “We stellen de beroepstaken centraal en vandaaruit ontwikkelen we de lesmodules.”

E-learning met video

In de e-learning modules zullen veel eigen video’s geplaatst worden. Alex en Gijsbert lichten toe dat ze video inzetten voor verschillende doeleinden: “Het eerste doel van video is het voordoen van praktijkhandelingen. Zo lopen we, samen met onze cameraman, bijvoorbeeld twee dagen mee met een monteursploeg en filmen we alle handelingen die ze uitvoeren. Van te voren maken we een draaiboek en een checklist wat we allemaal moeten filmen.”

Moderne methode

Voor het uitleggen van moeilijke onderwerpen maken we ook gebruik van video. Met behulp van een lightboard legt Gijsbert in korte video’s bijvoorbeeld uit hoe bedradingsschema’s eruit zien en welke componenten er worden gebruikt. Het voordeel van een lightboard is dat het een transparant whiteboard is waarbij de docent zichtbaar is en daarbij ook zijn notitie of tekening op het whitboard. Bij de nabewerking kunnen daar ook nog illustraties van de diverse onderdelen toegevoegd worden zodat het duidelijk en herkenbaar wordt.

Video voor diverse doeleinden

Er zijn heel veel verschillende manieren om video in te zetten volgens Alex: “In één van onze projecten gebruiken we bijvoorbeeld GoPro camera’s. Cursisten filmen hiermee hun eigen praktijkopdrachten en laten zo aan een beoordelaar op afstand zien dat ze bepaalde taken beheersen. Ook gebruiken we video om interne opleidingsprojecten te verrijken.”

De techniek waarme de video gemaakt wordt, kan verschillen: van een professionele cameraploeg tot opnames met een mobiele telefoon. Het is maar net wat het doel is en wat past binnen het budget.

Kan ik leervideo's in mijn bedrijf gebruiken?

Ja zeker! Wij denken graag met je mee over de toepassing van leervideo’s in jouw opleidingsvraagstukken.

Ik wil een demo aanvragen

Wij geven graag een live demonstratie van onze digitale middelen zodat je een goed beeld krijgt wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf zijn.

Inventarisatie door een onderwijskundige

Eén van onze onderwijskundige ontwikkelaars komt graag bij jouw bedrijf langs om de toepassing van leervideo's te inventariseren.