Operator C (vernieuwd)

Met de compleet vernieuwde opleiding Operator C leer je technische kennis en inzicht in te zetten om processen te optimaliseren en verbeteringen door te voeren. Deze praktisch ingestelde opleiding bevat nu moderne interactieve lesmaterialen zodat de praktijk nog beter geïntegreerd is en je een serieuze kwalitatief hoge gesprekspartner wordt die signaleert, analyseert en initiatief neemt.

 • Leer onderzoek doen, analyseren en begeleiden.
 • Ervaar de moderne leermiddelen zoals e-learnings, simulaties en een educatief spel.
 • Profiteer van de online docent die direct beschikbaar is voor uitleg tijdens je studie.

Inhoud van de opleiding

Onderwerpen

De opleiding is ingedeeld in acht thema’s waar je op de werkplek mee te maken krijgt. Bij elk thema voer je een aantal beroepsgerichte opdrachten uit op de werkplek. Ondersteunend aan de opdrachten wordt theorie aangeboden die je nodig hebt bij het uitvoeren van de opdrachten. Dit is onder meer in de vorm van e-learnings, simulatiesoftware en een educatief spel. De exacte vakken (wiskunde, natuurkunde en scheikunde) maken ook onderdeel uit van die theorie.

 • Veiligheid en circulaire economie
 • Processen beheersen
 • Massablansen
 • Stromingsleer
 • Warmte en energie
 • Onderhoudsmanagement
 • Productiemanagement
 • Proces- en productverbetering

Tijdens de opleiding Operator C volg je drie keuzedelen, die zowel theorie- als praktijkonderdelen bevatten. Je kunt kiezen uit modules die specifiek aansluiten bij jouw branche maar ook kiezen voor modules waarbij je je eigen kennis verdiept.

Niveau

MBO-niveau 4

Erkende opleidingscode

Procesoperator C: 25802

Praktijkcomponent

Voor het praktijkdeel is een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Het leerbedrijf is de plek waar je dagelijks werkt (in dienstverband of als flexwerker). Je hebt binnen je bedrijf ook een praktijkbegeleider nodig die je begeleidt bij het leren van het vak op jouw werkplek. Vanuit Technicom word je begeleid door een mentor die je helpt met het leren in de praktijk.

Bel mij voor meer informatie

Onze opleidingsadviseur voorziet je van inhoudelijke en organisatorische informatie over de opleiding.

Uitvoering van de opleiding

Duur

2 jaar

Opleidingsvorm (-en)

Klassikaal

 • Vaste startmomenten (september/februari) door het hele land

 • Vaste structuur met ingeplande les- en examenmomenten

 • Lessen volgen samen met andere cursisten

 • Individuele praktijkbegeleiding op de werkplek

 • Individuele voortgangsgesprekken

 • Aanvullende begeleiding door online docent

 • Toegang tot de online leeromgeving met e-elearnings

 • Toegang tot simulatiesoftware

 • Educatief spel geïintegreerd in de lesstof

Methode

Digitaal leren

Zelfstandig leren in je eigen online digitale leeromgeving. Je krijgt toegang tot een breed scala aan lesmaterialen zoals videos’s, e-learnings etc.

Werkplekleren

Leren op de werkplek met begeleiding door een docent en een werkplekbegeleider.

Les / workshop

Les volgens een vast rooster in een groep.

Individuele begeleiding

Zelfstandig leren met begeleiding van een (praktijk) docent.

Varianten

Procesoperator C

Ik wil deze opleiding binnen mijn bedrijf

Laat ons weten wat je wensen zijn en wij nemen op korte termijn contact met je op om de incompany mogelijkheden met je door te nemen. Uiteraard kunnen wij dat bij jou op locatie doen.

Startdata & kosten

Klassikaal

Startdata

11 sep

Hoogvliet

9.00-14.00 of 16.00-21.00

Lestijden

Deze opleiding wordt gegeven in shiftconstructie. Je kunt iedere week zelf kiezen of je naar de les van 9.00-14.00 uur of 16.00-21.00 uur komt. Je hoeft dit niet vooraf aan ons door te geven.

Inschrijven

Locatie

Hoogvliet

Koddeweg 41, 3194 DH Hoogvliet Rotterdam

N.T.B.

Elsloo

Kosten

Klassikaal

€ 6.950,- (excl. BTW)

Voor erkende MBO-opleidingen is het les- en examengeld vrijgesteld van BTW.

Subsidiemogelijkheden

Deze opleiding komt in aanmerking voor de subsidieregeling praktijkleren. Het leerbedrijf kan deze subsidie per schooljaar aanvragen. Kijk voor de hoogte van het subsidiebedrag en de aanvraagtermijnen op Subsidieregeling Praktijkleren.

Plan een adviesgesprek bij jouw bedrijf

Wij komen graag bij jou op locatie langs om de opleidingsvraagstukken te bespreken en je te voorzien van een passend advies.

Inschrijving

Instroomeisen

Starten is mogelijk met een diploma Operator B.

Na inschrijving word je uitgenodigd voor het maken van de intredetoets. Op basis van een persoonlijk gesprek en het resultaat van deze toets bespreken we of deze opleiding bij je past.

Vrijstelling

Als je vrijstelling wil aanvragen, kun je dat na inschrijving doen. Je ontvangt via e-mail een bericht waarin instructies staan om je vrijstellingsaanvraag in te dienen.

Benodigdheden

Veel van het lesmateriaal is digitaal dus het is aan te bevelen om een laptop of computer ter beschikking te hebben om te leren.

Je krijgt bij aanvang van je opleiding een lespakket met o.a. een rekenmachine, schrijfblok en geodriehoek.

Vereisten praktijk

Voor het praktijkdeel heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Deze erkenning wordt door een leerbedrijf aangevraagd bij SBB en moet overeenkomen met de Erkende Opleidingscode van de opleiding waarop je wordt ingeschreven. Lees meer over het aanvraagproces op de website van SBB.

Past deze opleiding bij mij?

Samen met onze opleidingsadviseur bespreek je de opleiding en jouw ontwikkelwensen zodat je een goede keuze voor een opleiding kunt maken.

Afronding van de opleiding

Toetsing & Examens

Je slaagt voor het beroepsgerichte deel van de Operator C opleiding als je de praktijkexamens behaalt. Gedurende de opleiding maak je kennistoetsen (theorie) en praktijkopdrachten die betrekking hebben op je werkplek.

Voor een volwaardig MBO-diploma op niveau 4 is het wettelijk verplicht om examen te doen in de vakken Nederlands, Engels en Rekenen. Daarnaast moet je voldoen aan de eisen voor Loopbaan en Burgerschap, en moet je slagen voor de keuzedelen.

Vervolgmogelijkheden

Met het diploma Operator C kun je doorstromen naar opleidingen als Chemische Technologie (HBO), Technisch Leidinggevende of Middelbaar Veiligheidskundige.