Kennismodule

mystart

Kennismodules zijn bedoeld om kennis uit hoofden, systemen en handleidingen vast te leggen in leermodules. Het doel hiervan is om kennis duurzaam vast te leggen en om deze toegankelijk te maken voor een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld voor operators of monteurs.

Kennismodules op diverse niveaus
Ben en Miranda maken al jaren kennismodules voor Technicom. Samen met een team van technisch auteurs zijn zij dagelijks bezig met het ontwikkelen van kennismodules om mbo- en hbo-niveau “Wij zijn bijna 15 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van kennismodules”, vertelt Ben. Onze eerste opdrachtgever was Tata Steel. Toen nog Corus. Er waren een aantal belangrijke redenen om te beginnen met het ontwikkelen van kennismodules.

Waarom kennismodules?
De eerste reden was om de aanwezige kennis toegankelijk te maken voor operators die nieuw waren op een werkeenheid. Veel aanwezige kennis zat in de hoofden van engineers of stond in handleidingen, procedures of systemen. Door er lesmateriaal van te maken borgen we dat de operator leert wat hij nodig heeft en dat het ook op een didactisch verantwoorde manier wordt aangedragen.

De tweede reden om kennismodules te ontwikkelen was om aantoonbaar te maken dat de medewerkers van Tata Steel goed opgeleid zijn (bovenop hun mbo-opleiding) en dit ook inzichtelijk te maken. Bijvoorbeeld voor externe audits en inspecties.

Recentelijk is er nog een derde reden bijgekomen. Er gaan de komende jaren veel medewerkers van Tata Steel met pensioen en die hebben vaak unieke kennis in hun hoofd die dreigt weg te lekken.

Hoe we te werk gaan?
We beginnen met een gedegen werkplekanalyse om te kijken welke kennis en vaardigheden er nodig zijn op de betreffende installaties. Dan gaan we op zoek naar aanwezige kennis en informatie binnen het bedrijf. Hiervoor houden we vaak interviews en sessies met experts binnen het bedrijf. Vervolgens moeten we bepalen wat wel en niet in de kennismodule aan bod moet komen. Vaak maken we bij de kennismodules ook toetsen en praktijkopdrachten zodat medewerkers het ook in de praktijk kunnen laten zien.

Grote variatie aan vakgebieden
De afgelopen jaren hebben we bij heel veel mooie bedrijven kennismodules mogen maken. Zo hebben we modules gemaakt over gevaarlijke chemische processen, het op- en overslaan van aardolieproducten en het produceren van aroma’s, pindakaas en margarine, cacao, bloedzakjes, eiwitten, keukens, hoogwaardige dierenvoeding, zuivelproducten en nog veel meer.


Miranda & Ben ontwikkelen jaarlijks tientallen kennismodulesIn kennismodules kunnen heel bedrijfsspecifieke machines en werkprocessen beschreven worden.


Het gedetailleerde beeldmateriaal wordt op de werkvloer gemaakt en verwerkt in de kennismodules.


Voorbeelden uit de kennismodules van Knauf waar veel bedrijfsspecifiek beeldmateriaal en tekeningen in zijn verwerkt.


De zelftoets is gericht op de inhoud van de specifieke kennismodule en kan ook weer beeldmateriaal en tekeningen bevatten. Indien er geen tekeningen beschikbaar zijn vanuit het bedrijf, worden deze op basis van schetsen alsnog gemaakt.

Meer weten over kennismodules? Plan een gesprek in met onze opleidingsadviseur.

Afspraak maken

Reageren op onze vacature voor technisch auteurs/ontwikkelaars?

Naar vacature

loader