Sturen op veilig gedrag

Iedereen vindt veilig werken belangrijk. Alleen heeft niet iedereen hetzelfde idee bij wat veilig werken inhoudt. Elkaar aanspreken op onveilig gedrag is iets wat de meeste mensen lastig vinden. Toch is het één van de belangrijkste pijlers bij het creëren van een veiligheidscultuur. In deze cursus sturen op veilig gedrag gaat het vooral om de vraag wat gedrag is, hoe je kunt sturen op veilig gedrag en welke communicatiemiddelen er zijn.

Startdata:  
Klassikaal: de cursus wordt alleen incompany verzorgd
Lestijden: in overleg
Duur: 2 dagdelen van 4 uur
Diploma/certificaat: certificaat
Locatie: Incompany of op één van onze leslocaties
 
Kosten:  
Incompany: op aanvraag (maximaal 10 deelnemers)

Voor meer informatie over deze opleiding of direct aanmelden neem contact met ons op

Wat leer je tijdens de cursus Sturen op veilig gedrag?

In de training is de eigen praktijk van de deelnemer leidend. De theorie en opdrachten worden toegespitst op de context van het eigen bedrijf. De volgende onderwerpen komen in ieder geval aan de orde:
✔ Basiskennis van de wetgeving m.b.t. veilig gedrag ✔ De oorzaken van (on)veilig werkgedrag herkennen ✔ Hoe kun je effectief incidentenonderzoek doen naar veilig gedrag ✔ >Wat is de rol van breinprocessen bij (on)veilig gedrag? ✔ Welke tools kun je inzetten om te sturen op veilig gedrag? ✔ Praktische Communicatietechnieken voor het aanspreken op onveilig gedrag

Daarnaast is er ruimte om eigen casuïstiek in te brengen, zodat de training volledig bedrijfsspecifiek wordt.

Sturen op veilig gedrag: bewust of onbewust?

(On)veilig werken is niet altijd een bewuste keuze. Sterker nog, het meeste gedrag dat we als mensen vertonen, komt voort uit onbewuste keuzes. De grote vraag is dan ook: hoe kun je het gedrag van mensen beïnvloeden, zodat ze zich bewust worden van hun eigen gedrag ten aanzien van veiligheid en hier bewuste keuzes in gaan maken? Om dat te kunnen bepalen wat tijdens de cursus eerst de vraag gesteld welke factoren bepalen wat veilig gedrag is en wat niet? En wanneer is onveilig gedrag bewust en wanneer onbewust? Als er onveilig gedrag geconstateerd wordt is het aanspreken van anderen (collega’s of contractors) een andere issue. Inzicht krijgen in wat er in het hoofd van een ander om zou kunnen gaan (breinprocessen) en de juiste vorm vinden om iemand aan te spreken vormen de basis van een organisatie waar mensen elkaar durven aan te spreken. De cursus Sturen op veilig gedrag is bedoeld voor organisaties die hun veiligheidscultuur willen verbeteren. Er wordt gebruik gemaakt van praktijksituaties uit uw eigen bedrijf.

Meer informatie over opleidingsvormen van onze opleidingen of andere vragen?

Starten met de basiscursus Sturen op veilig gedrag?
Belangrijk om te weten:

✔ Er gelden geen specifieke voor-opleidingseisen om deel te nemen aan de opleiding. ✔ Deelnemers wordt gevraagd om voorbeelden uit de eigen praktijk te gebruiken. ✔ De cursus maakt gebruik van actieve werkvormen. ✔ Na afloop van de cursus ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname. ✔ De cursus Sturen op veilig gedrag kan worden aangepast of uitgebreid naar elke situatie. Bijvoorbeeld met de cursus Observatie Onveilig Gedrag (OOG)

loader