Verbetermethodieken (Lean)

In de opleiding Verbetermethodieken (Lean) maakt de deelnemer kennis met de lean-filosofie en diverse andere verbetermethodieken. Het doel van de opleiding is om op een praktische manier aan de slag gaat met de verschillende verbetermethodieken. Continu verbeteren is onvermijdelijk in de industrie en logistiek. Er is daarom vraag naar personen die op de hoogte zijn van lean en alles wat daarbij hoort.

Startdata:  
Crebonummer: K0512 (MBO-keuzedeel)
Duur: 6 tot 8 weken (individueel)
Incompany: direct starten
Individueel: direct starten
Klassikaal online: nieuwe data worden binnenkort ingepland
   
Kosten:  
Klassikaal: € 1250,-- (examenkosten € 240,-- indien mbo-keuzedeel) (excl. BTW)
Incompany: op offertebasis

 

Meer informatie over opleidingsvormen van onze opleidingen of direct aanmelden? Neem contact met ons op.

 

De opleiding Verbetermethodieken (Lean) is op verschillende manieren te volgen. De volledige opleiding komt overeen met het erkende mbo-keuzedeel Lean en creatief (K0512). Indien de hele opleiding wordt gevolgd kan het certificaat worden ingebracht in een erkende mbo-opleiding.

De opleiding Verbetermethodieken (Lean) bestaat uit een praktijkopdracht die op de werkplek uitgevoerd moet worden. Om de praktijkopdracht te kunnen maken is theorie nodig. Deze theorie kan de deelnemer via onze online leeromgeving MyCollege zelfstandig bestuderen. Tijdens het bestuderen van de theorie kan gebruik gemaakt worden van de online docent, die 40 uur per week te raadplegen is via MyCollege. Ook is het mogelijk om in één van onze open-leren centra begeleiding te krijgen van een docent.

De praktijk wordt uitgevoerd op de werkplek. Een praktijkbegeleider van Technicom bezoekt de deelnemer en de begeleider van het bedrijf op de werkplek en bespreekt hoe de opdracht uitgevoerd gaat worden. Ook wordt er een datum afgesproken waarop de opdracht beoordeeld en besproken wordt. Indien de deelnemer ook het certificaat voor het mbo-keuzedeel wil halen volgt er een eindbeoordeling.

Onderdelen van de opleiding Verbetermethodieken (Lean) zijn ook als training of workshop te volgen.

Meer informatie over opleidingsvormen van onze opleidingen of andere vragen?

Basiskennis verbetermethodieken is onmisbaar voor continu verbeteren

In een productiebedrijf is het belangrijk dat de productieprocessen zo efficiënt mogelijk verlopen. Verliezen moeten zo veel mogelijk vermeden worden. In de opleiding Verbetermethodieken leert de deelnemer de werkprocessen in zijn bedrijf te analyseren. De meest gangbare en geschikte methoden en technieken die gebruikt kunnen worden, worden in deze opleiding behandeld.

In de opleiding Verbetermethodieken kijkt de deelnemer naar de processen er in zijn eigen bedrijf. Met behulp van de verschillende verbetermethoden wordt geleerd deze processen te analyseren en de knelpunten of verliezen op te sporen. Daarnaast wordt geleerd om een onderbouwd voorstel te maken om processen of werkmethoden te verbeteren.

Wat leer je tijdens de opleiding Verbetermethodieken (Lean)?

Door het maken van de opdrachten leren de deelnemers:

 

✔ hoe de voortgangs- en kwaliteitscontrole binnen het eigen bedrijf georganiseerd zijn en wat mogelijke grondoorzaken van problemen zijn (via de RCA-methodiek) ✔ het herkennen en verminderen van verliezen via de lean-filosofie ✔ een 5S-project uitvoeren op de eigen werkplek ✔ een analyse uitvoeren met behulp van Six Sigma en het doorlopen van een DMAIC-cyclus ✔ een procesverbetering te beschrijven en de OEE-index te berekenen ✔ de zeven stappen van een RCM-project uitvoeren ✔ een FMEA uitvoeren

 

De ondersteunende theorievakken bestaan uit Grondoorzaken, Lean, Six Sigma, TPM en RCM en World Class.

Starten met de opleiding Verbetermethodieken (Lean)?
Belangrijk om te weten:

✔ Er gelden geen specifieke voor-opleidingseisen om deel te nemen aan de opleiding. ✔ De opleiding kan gevolgd worden als mbo-keuzedeel of als losse opleiding. ✔ De opleiding is een combinatie tussen theorie en leren op de werkplek. ✔ De opleiding kan ook als training of workshop worden verzorgd.

 

Direct aanmelden voor deze opleiding? Neem contact met ons op.

 

loader