Industriële Stoomketels

De opleiding industriële Stoomketels is een nieuwe opleiding, ontwikkeld voor en door de Productieleveringsbedrijven. Een specialisatie voor de Afvalenergiecentrales is binnenkort beschikbaar. Technicom organiseert en voert de opleidingen uit onder regie van het O&O-fonds.

Deze opleiding is onderdeel van een branchekwalificatiestructuur die op dit moment verder ontwikkeld wordt.

Locatie: Centrale locatie in het land

Startdatum: binnenkort beschikbaar

Lesdagen en -tijden: Specialisatie Gasgestookt:
binnenkort beschikbaar

Specialisatie Vaste brandstoffen:
binnenkort beschikbaar

Duur: De opleiding duurt 4 maanden. Er zijn twee algemene lessen van 4 uur en voor vaste brandstoffen twee lessen van 4 uur en voor gasgestookt één les van 4 uur.
Klassikaal: Specialisatie Gasgestookt:
€ 1.200,- (excl. BTW)

Specialisatie Vaste brandstoffen:
€ 1.400,- (excl. BTW)

De hierboven genoemde prijs is de pilotprijs en onafhankelijk van het aantal deelnemers. De prijs is inclusief lesmateriaal, leeromgeving, startbijeenkomst, begeleidingsbijeenkomsten en toetsen en examens.

Meer informatie over de opleiding Industriële Stoomketels? Maak een afspraak met Marisa van der Wulp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 231 37 38.

Opzet van de opleiding

De doelgroep is divers wat betreft vooropleiding en denk- en werkniveau. Om de lessen te kunnen volgen is minimaal een relevante vooropleiding op mbo-niveau 4 noodzakelijk. Voor deelnemers aan de pilot-opleiding is een opfriscursus toegepaste thermodynamica kosteloos beschikbaar in de online leeromgeving.

De doelgroep is ook divers wat betreft de installaties waarmee zij in de praktijk te maken krijgen. Zo zullen er cursisten zijn die in de praktijk te maken hebben met kolen, biomassa-installaties en cursisten die te maken hebben met gasgestookte installaties. Tot slot is het ook mogelijk dat de cursisten met beide soorten installaties te maken hebben of nog gaan krijgen. Om tegemoet te komen aan deze diversiteit is de opleiding gemoduleerd opgebouwd.

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. De theorie wordt aangeboden door middel van nieuw ontwikkelde lesboeken. De toepassing van de theorie op de werkplek vindt plaats via praktijkopdrachten. De theorie wordt bestudeerd door zelfstudie. Om daarbij te ondersteunen worden er vier workshops georganiseerd. Hier kunnen cursisten vragen stellen en worden ze geholpen met lastige onderwerpen. De praktijkopdrachten worden op het bedrijf gemaakt.

Cursisten die de specialisatie gasgestookte ketels kiezen, kunnen aanvullend kosteloos een dag training op de simulator bij Engie volgen.

Inhoud van de opleiding

De opleiding Industriële Stoomketels kent een algemeen deel dat door iedereen gevolgd wordt en een specialisatie. In de afbeelding hiernaast is de opleiding schematisch weergegeven. De onderliggende onderwerpen zijn:

Ketels algemeen deel 1
✔ Industriële keteltypen ✔ De circulatie van water en stoom in ketels ✔ Materialen ✔ Corrosie

Ketels algemeen deel 2
✔ Ketelwaterbehandeling en conditionering ✔ Ketelrendement en verliezen ✔ Regelingen ✔ Reinigen keteldelen ✔ Milieu

SPECIALISATIE:
Gas gestookt en afgassen
✔ Waterpijpketels ✔ Afgassenketels ✔ Vlampijpketels ✔ Componenten binnen de stoomketel ✔ Verbrandingstechnieken ✔ Bedrijfsvoering

Vaste brandstoffen (les 3 & 4)
✔ Industriële poederkool gestookte ketels ✔ Constructie en ophanging keteldelen ✔ Stooksystemen ✔ Brandstof en verbrandingstechniek ✔ Luchtvoorwarmers ✔ Ketel als onderdeel van de installatie ✔ Bedrijfsvoering ✔ Rookgasreiniging (Les 4)

Starten met de opleiding Industriële Stoomketels?
Belangrijk om te weten:

✔ Bij aanmelding voor de opleiding dient een keuze gemaakt te worden voor een specialisatie. ✔ Het minimale vooropleidingsniveau is een relevante mbo-opleiding zoals werktuigbouwkunde, procestechniek of operationele techniek op niveau 4. ✔ Voor het beoordelen van de praktijkopdrachten is een praktijkbegeleider van het bedrijf nodig. ✔ De lesstof voor de theorie wordt online aangeboden via een eigen leeromgeving. Indien wenselijk kan tegen extra kosten een gedrukt exemplaar worden besteld. ✔ De opleiding wordt beoordeeld door middel van twee theorie-examens over het algemene deel en één theorie-examen over de specialisatie. Ook wordt er een praktijk-examen afgenomen over de praktijkopdrachten. ✔ Bij een succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een door de branche erkend certificaat. Samen met de andere modules leidt dat tot een vakbekwaamheidsbewijs.

loader