Industriële Stoomketels: Specialisatie afgassen

De module Stoomketels maakt deel uit van de opleiding Productietechnicus. Klik hier voor meer informatie over de gehele opleiding.

Industriële Stoomketels is een module bestaande uit meerdere modules. Afhankelijk van het soort installatie bij uw bedrijf kunt u kiezen uit de specialisaties: Vaste Brandstoffen, Afvalenergiecentrales, Biomassa centrales en afgassen ketels.

De stoomketel is een belangrijk onderdeel van het technisch proces in elektriciteitscentrales, warmtekrachtcentrales, biomassacentrales en afvalenergiecentrales. In deze opleiding leer je wat nodig is voor het bedienen en bewaken van een afgassen stoomketel-installatie. En geeft kennis en inzicht over de opbouw van stoomketel, de processen, verliezen en rendementen, beveiliging en bedrijfsvoering komen in deze opleiding aan bod.

Deze opleiding is onderdeel van de gehele opleiding Productietechnicus.

Locatie: Centrale locatie in het land

Startdatum: januari 2024

Lesdagen en -tijden: Specialisatie afgassen:
januari 2024

Specialisatie Vaste brandstoffen:
binnenkort beschikbaar

Specialisatie Afvalenergiecentrale:
binnenkort beschikbaar

Specialisatie Biomassa centrales:
binnenkort beschikbaar

Duur: Doorlooptijd 3 maanden met daarin drie lesdagen van 4 uur onder begeleiding van een docent.
Klassikaal (theorie en praktijk):
Specialisatie gasgestookt, afgassen
€ 2.650,- (excl. BTW)

Incompany (theorie en praktijk):
Op basis van offerte

Klassikaal (alleen theorie):
€ 800,- (excl. BTW)

Zelfstudie (theorieboek + examens):
€ 575,-

Zelfstudie (alleen theorieboek):
nader te bepalen


Klassikale opleidingen kunnen doorgaan bij minimaal 6 aanmeldingen.

Meer informatie over de opleiding Industriële Stoomketels? Maak een afspraak met Marisa van der Wulp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 231 37 38.

Opzet van de opleiding

De doelgroep bestaat uit productietechnici (werktuigkundigen) die werken met ketel-turbine-installaties. Een vooropleiding op minimaal MBO4-niveau in een relevante richting is vereist, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, procestechniek, scheepswerktuigkundige en operationele techniek (afhankelijk van de afstudeerrichting). Een alternatief hiervoor is een vakbekwaamheidsbewijs of EVC dat aantoont dat de vereiste voorkennis aanwezig is. Ook is het mogelijk om een toelatingsexamen te doen.

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. De theorie wordt verzorgd via begeleide zelfstudie. Tijdens lesdagen en contacturen zorgt een praktijkdeskundige docent voor de begeleiding. Het toepassen van de theorie gebeurt op een trainingssimulator bij een van de energiebedrijven. Hier kun je onder begeleiding van experts zelf aan de slag om storingen op te lossen en processen te beheersen. Om de theorie ook te leren toepassen op de eigen werkplek zijn praktijkopdrachten onderdeel van de opleiding.

Beoordeling
Er worden drie theorie-examens en een praktijkexamen afgenomen. Voor het beoordelen van de praktijkopdrachten is een praktijkbegeleidwe van jouw bedrijf nodig. Bij succesvolle afronding ontvang je een door de branche erkend certificaat. Dit certificaat is onderdeel van het NLQF erkend diploma Productietechnicus. NLQF-erkenningen zijn aangevraagd en enkelen zijn al toegekend.

Let op: Het is ook mogelijk om alleen het theoriedeel van de opleiding te volgen. In dat geval ontvang je een erkende officiële verklaring.

Inhoud van de opleiding

De opleiding Industriële Stoomketels kent een algemeen deel dat door iedereen gevolgd wordt en een specialisatie. Voor het complete studieschema klik hier.

Na het succesvol doorlopen van de module kun je:

✔ het werkingsprincipe van industriële stoomketels, de opbouw, het proces en rendement uitleggen; ✔ de verbrandingstechnieken en de specifieke kenmerken van gasgestookte ketels beschrijven; ✔ het proces effectief bewaken en beveiligen; ✔ de belangrijkste problemen in de bedrijfsvoering oplossen.


De opleiding bestaat uit een generiek algemeen deel voor alle industriële stoomketels en een specifiek deel afgassen ketels.

Inhoud Algemeen keteldeel:
Industriële keteltypen, de circulatie van water en stoom in ketels, materialen, ketelwaterbehandeling en conditionering, ketelrendement en -verliezen.

Inhoud Specifieke deel Gas gestookt en afgassen bevat o.a.;
Waterpijpketels, Afgassen ketels, Vlampijpketels, Componenten binnen de stoomketel, Verbrandingstechnieken, Bedrijfsvoering


Praktijkboek
Praktijkopdrachten en simulatieopdrachten (de simulatie-opdrachten kunnen klassikaal tijdens deze opleiding uitgevoerd worden, maar dit kan eventueel ook door een bedrijf met een eigen simulator georganiseerd worden.)

Starten met de opleiding Industriële Stoomketels?
Belangrijk om te weten:

✔ Bij aanmelding voor de opleiding dient een keuze gemaakt te worden voor een specialisatie. ✔ Het minimale vooropleidingsniveau is een relevante MBO-4 opleiding zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, scheepswerktuigkundige, procestechniek, operationele techniek (afhankelijk van de afstudeerrichting). ✔ Voor het beoordelen van de praktijkopdrachten is een praktijkbegeleider van het bedrijf nodig. ✔ De lesstof voor de theorie wordt online aangeboden via een eigen leeromgeving. Indien wenselijk kan een gedrukt exemplaar worden besteld. ✔ De opleiding wordt beoordeeld door middel van twee theorie-examens over het algemene deel en één theorie-examen over de specialisatie. Ook wordt er een praktijk-examen afgenomen over de praktijkopdrachten. ✔ Bij een succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een door NLQF erkend certificaat. Samen met de overige certificaten leidt dit tot het NLQF erkend diploma Productietechnicus.

loader