Productietechnicus (WTK) Gasturbines

Niveau: NLQF 5

De module Gasturbines maakt deel uit van de opleiding Productietechnicus. Klik hier voor meer informatie over de gehele opleiding.

De gasturbine is een belangrijk onderdeel van het technisch proces in energiecentrales en warmtekrachtcentrales. In deze opleiding leer je wat nodig is voor het bedienen en bewaken van een gasturbine-installatie. Kennis en inzicht over de opbouw van gasturbine, de processen, verliezen en rendementen, beveiliging en bedrijfsvoering komen in deze opleiding aan bod.

Technicom organiseert en voert de opleidingen uit onder regie van het O&O-fonds.

Deze opleiding is onderdeel van een branchekwalificatiestructuur en is onderdeel van de NLQF-kwalificatiestructuur.

Locatie: Maarssen (Dirksen, Industrieweg 10a, 3606 AS Maarssen)

Startdatum: 19 oktober 2023 (introductie)

Lesdagen en -tijden: Lessen op 30 oktober, 30 november 2023, 8 januari 2024.
Vragenuurtjes op 13 november 2023, 18 december, 29 januari 2024.

Naast de lessen worden examens op nader te bepalen momenten ingepland.


Duur:
De opleiding duurt 3 maanden met daarin drie lesdagen van 4 uur, zelfstudie en praktijkopdrachten op de eigen werkplek en een simulatiedag.

Afronding:
Er worden twee theorie-examens over het lesboek en een praktijkexamen afgenomen. Voor het beoordelen van de praktijkopdrachten is praktijkbegeleiding door jouw bedrijf nodig. Bij succesvolle afronding ontvang je een door NLQF erkend certificaat. Tevens ontvang je een NLQF-certificaat op niveau 5*. Dit certificaat is onderdeel van het NLQF erkend diploma Productietechnicus. NLQF-erkenningen zijn aangevraagd en enkelen zijn al toegekend.

*Het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF geeft duidelijkheid en zekerheid over het niveau van opleidingen. Deze opleidingsmodule Stoomturbines is ingeschaald op niveau 5 van het NLQF, en is qua inhoud en diepgang dan ook vergelijkbaar met het niveau van de Associate Degree (AD). Het NLQF-certificaat voor deze module is qua omvang echter niet gelijk aan een volledig AD-diploma. Lees meer op nlqf.nl.

Klassikaal (theorie en praktijk):
€ 2.550,- (excl. BTW)

Incompany (theorie en praktijk):
Op basis van offerte

Klassikaal (alleen theorie):
€ 750,- (excl. BTW)

Zelfstudie (theorieboek + examens):
€ 427,- (excl. BTW)

Zelfstudie (alleen theorieboek):
nader te bepalen (excl. BTW)


Klassikale opleidingen kunnen doorgaan bij minimaal 6 aanmeldingen.

Meer informatie over de opleiding Gasturbines? Maak een afspraak met Marisa van der Wulp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 231 37 38.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor productietechnici (werktuigkundigen) die werken met gasturbines-installaties. Dit kunnen relatief grote installaties zijn, maar kan ook kleinschaliger zijn, in warmtekrachtcentrales of als solo units. Een vooropleiding op minimaal MBO4-niveau in een relevante richting is vereist, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, procestechniek, scheepswerktuigkundige en operationele techniek (afhankelijk van de afstudeerrichting). Een alternatief hiervoor is een vakbekwaamheidsbewijs of EVC dat aantoont dat de vereiste voorkennis aanwezig is. Ook is het mogelijk om een toelatingsexamen te doen.

Na het succesvol doorlopen van de module kan de deelnemer:
✔ de opbouw, het proces en de keuze voor een bepaald type gasturbine uitleggen; ✔ de verliezen en de procestechnische en constructieve oplossingen ter verbetering van het rendement van een gasturbine benoemen; ✔ de hulpsystemen, die nodig zijn voor een goede bedrijfsvoering van gasturbine uitleggen; ✔ het proces effectief bewaken en beveiligen; ✔ de belangrijkste problemen in de bedrijfsvoering oplossen.

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. De theorie wordt verzorgd via begeleide zelfstudie. Tijdens lesdagen en contacturen zorgt een praktijkdeskundige docent voor de begeleiding. Het toepassen van de theorie gebeurt op een trainingssimulator bij een van de energiebedrijven. Hier kan de deelnemer onder begeleiding van experts zelf aan de slag om storingen op te lossen en processen te beheersen. Om de theorie ook te leren toepassen op de eigen werkplek zijn praktijkopdrachten onderdeel van de opleiding.

Als de hele opleiding succesvol afgerond wordt, ontvangt de deelnemer een NLQF-diploma op niveau 5. Het is ook mogelijk om alleen het theoriedeel van de opleiding te volgen. In dat geval ontvangt de deelnemer een officiële verklaring.

Inhoud van de opleiding

Voor het complete studieschema klik hier.

De onderwerpen binnen de opleiding zijn:

✔ De werking van de gasturbine, kringloop, prestaties en verbeteringen van de gasturbine ✔ Inlaatsystemen en de compressor en reinigingsmethode ✔ Verbrandingssysteem, verbrandingskamer, low NOx systemen ✔ De turbine, huis, straalbuizen, schoepen en afdichtingen ✔ Hulpsystemen, smeer, hydraulisch, brandstof, start ✔ Regelingen en beveiligingen ✔ Bedrijfsvoering, bedienen en bewaken, in- en uit bedrijf nemen ✔ Onderhoud, invloed factoren op levensduur en onderhoud, vormen van onderhoud, toegepaste materialen en kruip en vermoeiing van materialen en componenten

Er worden praktijkopdrachten en simulatieopdrachten uitgevoerd. De simulatie-opdrachten kunnen klassikaal tijdens deze opleiding uitgevoerd worden, maar dit kan eventueel ook door een bedrijf met een eigen simulator georganiseerd worden.

Starten met de opleiding Gasturbines?
Belangrijk om te weten:

✔ Het minimale vooropleidingsniveau is een relevante MBO-4 opleiding zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, scheepswerktuigkundige, procestechniek, operationele techniek (afhankelijk van de afstudeerrichting). ✔ De lesstof voor de theorie wordt digitaal aangeboden via een eigen leeromgeving. Indien wenselijk kan een gedrukt exemplaar worden besteld. ✔ De opleiding wordt beoordeeld door middel van twee theorie-examens en er wordt een praktijkexamen afgenomen over de praktijkopdrachten. ✔ Bij een succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een door NLQF erkend certificaat. Samen met de overige certificaten leidt dit tot het NLQF erkend diploma Productietechnicus.

loader