Productietechnicus (WTK) Energietechniek

De module Energietechniek maakt deel uit van de opleiding Productietechnicus. Klik hier voor meer informatie over de gehele opleiding.

Energietechniek is een tak van de techniek die zich bezighoudt met energiesystemen en dan speciaal de opwekking, transport en distributie van energie. Kennis van energietechniek is essentieel voor het begrip van de processen die zich afspelen in energiecentrales. Deze module bevat drie aparte deelmodules, namelijk Warmteoverdracht, Verbrandingschemie en Thermodynamica. Tijdens de lessen wordt de theorie behandeld en ingegaan op de achtergronden van warmte technische processen en energie-omzettingen in een energiecentrale.

Technicom organiseert en voert de opleidingen uit onder regie van het O&O-fonds.

Deze opleiding is onderdeel van een branchekwalificatiestructuur.

Locatie: Maarssen (Dirksen, Industrieweg 10a, 3606 AS Maarssen)

Startdatum: 6 september 2023 (Introductieles)
januari 2024

Lesdagen en -tijden: Lessen op 13 september, 8, 22 november, 6, 20 december 2023 en 17 januari 2024.
Vragenuurtjes op 27 september, 15, 29 november, 13 december 2023 en 10 januari 2024.
Start januari 2024, vervolgdata nog te bepalen.

Naast de lessen worden examens op nader te bepalen momenten ingepland.


Duur:
De opleiding duurt 3 maanden. Er zijn vijf algemene lessen van 4 uur, vijf ONLINE vragenuurtjes en zelfstudie.

Afronding:
Elke deel-module (Thermodynamica / Verbrandingschemie / Warmteoverdracht) wordt afgesloten met een theorie-examen, dus in totaal doe je 3 theorie-examens. Bij succesvolle afronding ontvang je een door NLQF erkend certificaat. Dit certificaat is onderdeel van het NLQF erkend diploma Productietechnicus.

Het is mogelijk om op grond van een vooropleiding vrijstelling te krijgen voor 1 of meer van deze 3 theorie-examens ter beoordeling van de examencommissie O&O fondsen.


Klassikaal (alleen theorie):
€ 1.525,- (excl. BTW)

Incompany (theorie):
Op basis van offerte

Zelfstudie (theorieboek + examens):
€ 517,-

Zelfstudie (alleen theorieboek):
Basis Natuurkunde € 26,- (excl. BTW)
Verbrandingschemie € 23,- (excl. BTW)
Warmteoverdracht € 33,- (excl. BTW)
Thermodynamica € 60,- (excl. BTW)


Klassikale opleidingen kunnen doorgaan bij minimaal 6 aanmeldingen.

Meer informatie over de opleiding Energietechniek? Maak een afspraak met Marisa van der Wulp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 231 37 38.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor productietechnici (werktuigkundigen) die werken met ketel-turbine-installaties in elektriciteitscentrales of afvalenergiecentrales (AEC’s). Een vooropleiding op minimaal MBO4-niveau in een relevante richting is vereist, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, procestechniek, scheepswerktuigkundige en operationele techniek (afhankelijk van de afstudeerrichting). Een alternatief hiervoor is een vakbekwaamheidsbewijs of EVC dat aantoont dat de vereiste voorkennis aanwezig is. Ook is het mogelijk om een toelatingsexamen te doen.

Na het succesvol doorlopen van de module kan de deelnemer:
✔ rekenen met de basisbegrippen in de natuurkunde zoals druk, volume en temperatuur; ✔ de begrippen geleiding, convectie en straling uitleggen; ✔ de warmtehuishouding in industriële ketels uitleggen; ✔ de hoofdwetten van de thermodynamica en hieruit volgende berekeningen toepassen; ✔ de thermodynamica van open en gesloten kringprocessen verklaren; ✔ de thermodynamische processen in gas- en stoomturbines uitleggen.

De opleiding is niet automatisch uitwisselbaar met andere opleidingen. Vrijstellingen voor modules of onderdelen hiervan moeten onderbouwd worden en aangevraagd worden bij de examencommissie O&O fondsen voor de start van de opleiding.

Inhoud van de opleiding

Voor het complete studieschema klik hier.

De onderwerpen binnen de opleiding zijn:

Deelmodule Warmteoverdracht
✔ Warmtetransport ✔ Warmteoverdracht door geleiding ✔ Warmteoverdracht door convectie ✔ Warmteoverdracht door straling ✔ Warmtehuishouding in een stralingsketel ✔ Berekeningen aan warmtewisselaars

Deelmodule Verbrandingschemie
✔ Rekenen in de chemie ✔ Verbrandingschemie ✔ Verbrandingsberekeningen ✔ Energie uit verbranding ✔ Het ontstaan van schadelijke stoffen ✔ Emissies

Deelmodule Thermodynamica
✔ Algemene begrippen ✔ Thermische uitzetting ✔ Ideale gassen en hun toestandsveranderingen ✔ Arbeid, energie en warmte ✔ De 1e hoofdwet van de thermodynamica ✔ Enthalpie 1 ✔ De 2e hoofdwet van de thermodynamica en entropie ✔ Toestandsveranderingen in gesloten systemen ✔ Toestandsveranderingen in open systemen ✔ Kringprocessen ✔ Het arbeidsmedium "water" ✔ Niet omkeerbare processen in open systemen ✔ Gasturbine-installaties ✔ Stoomturbine-installaties

Starten met de opleiding Energietechniek?
Belangrijk om te weten:

✔ Het minimale vooropleidingsniveau is een relevante MBO-4 opleiding zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, scheepswerktuigkundige, procestechniek, operationele techniek (afhankelijk van de afstudeerrichting). ✔ De lesstof voor de theorie wordt digitaal aangeboden via een eigen leeromgeving. Indien wenselijk kan een gedrukt exemplaar worden besteld. ✔ De opleiding wordt beoordeeld door middel van theorie-examens voor iedere module. ✔ Bij een succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een certificaat. Samen met de overige certificaten leidt dit tot het NLQF erkend diploma Productietechnicus.

loader