Energietechniek

Energietechniek is een tak van de techniek die zich bezighoudt met energiesystemen en dan speciaal de opwekking, transport en distributie van energie. Kennis van energietechniek is essentieel voor het begrip van de processen die zich afspelen in energiecentrales. Deze module bevat drie aparte delen met theorie en achtergronden van de warmte technische processen en energie-omzettingen in een energiecentrale.

De module Energietechniek is onderdeel van de leerlijn Productietechnicus.

Technicom organiseert en voert de opleidingen uit onder regie van het O&O-fonds.

Deze opleiding is onderdeel van een branchekwalificatiestructuur.

Locatie: Midden-Nederland

Startdatum: 12 september 2023
januari 2024

Lesdagen en -tijden: Start 12 september, vervolgdata op 26 september, 3, 10, 31 oktober, 14, 21, 28 november, 5, 12, 19 december 2023.

Start januari 2024, vervolgdata nog te bepalen.

Naast de lessen worden vragenuurtjes en examens op nader te bepalen momenten ingepland.


Duur:
De opleiding duurt 3 maanden. Er zijn vijf algemene lessen van 4 uur, vijf ONLINE vragenuurtjes en zelfstudie.

Afronding:
Elk deel wordt afgesloten met een theorie-examen, dus in totaal doe je 3 theorie-examens . Bij succesvolle afronding ontvang je een door de branche erkend certificaat. Dit certificaat is een deelcertificaat van de leerlijn Productietechnicus.

(Het is mogelijk om op grond van een vooropleiding vrijstelling te krijgen voor 1 of meer van deze 3 theorie-examens ter beoordeling van de examencommissie O&O fondsen)

Klassikaal: € 1.275 ,- (excl. BTW)Meer informatie over de opleiding Energietechniek? Maak een afspraak met Marisa van der Wulp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 231 37 38.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor productietechnici (werktuigkundigen) die werken met ketel-turbine-installaties in elektriciteitscentrales of afvalenergiecentrales (AEC’s). Een vooropleiding op minimaal MBO4-niveau in een relevante richting zoals werktuigkunde, procestechniek of operationele techniek is vereist. Een alternatief hiervoor is een vakbekwaamheidsbewijs of EVC dat aantoont dat de vereiste voorkennis aanwezig is.

Na het succesvol doorlopen van de module kan de deelnemer:
✔ rekenen met de basisbegrippen in de natuurkunde zoals druk, volume en temperatuur; ✔ de begrippen geleiding, convectie en straling uitleggen; ✔ de warmtehuishouding in industriële ketels uitleggen; ✔ de hoofdwetten van de thermodynamica en hieruit volgende berekeningen toepassen; ✔ de thermodynamica van open en gesloten kringprocessen verklaren; ✔ de thermodynamische processen in gas- en stoomturbines uitleggen.

Inhoud van de opleiding

De onderwerpen binnen de opleiding zijn:

Module Warmteoverdracht
✔ Warmtetransport ✔ Warmteoverdracht door geleiding ✔ Warmteoverdracht door convectie ✔ Warmteoverdracht door straling ✔ Warmtehuishouding in een stralingsketel ✔ Berekeningen aan warmtewisselaars

Module Verbrandingschemie
✔ Rekenen in de chemie ✔ Verbrandingschemie ✔ Verbrandingsberekeningen ✔ Energie uit verbranding ✔ Het ontstaan van schadelijke stoffen ✔ Emissies

Module Thermodynamica
✔ Algemene begrippen ✔ Thermische uitzetting ✔ Ideale gassen en hun toestandsveranderingen ✔ Arbeid, energie en warmte ✔ De 1e hoofdwet van de thermodynamica ✔ Enthalpie 1 ✔ De 2e hoofdwet van de thermodynamica en entropie ✔ Toestandsveranderingen in gesloten systemen ✔ Toestandsveranderingen in open systemen ✔ Kringprocessen ✔ Het arbeidsmedium "water" ✔ Niet omkeerbare processen in open systemen ✔ Gasturbine-installaties ✔ Stoomturbine-installaties

Starten met de opleiding Energietechniek?
Belangrijk om te weten:

✔ Het minimale vooropleidingsniveau is een relevante mbo-opleiding zoals werktuigbouwkunde, procestechniek of operationele techniek op niveau 4. ✔ De lesstof voor de theorie wordt digitaal aangeboden via een eigen leeromgeving. Indien wenselijk kan tegen extra kosten een gedrukt exemplaar worden besteld. ✔ De opleiding wordt beoordeeld door middel van theorie-examens voor iedere module. ✔ Bij een succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een door de branche erkend certificaat. Dit certificaat is een deelcertificaat van de leerlijn productietechnicus.

loader