Van monteur tot bevoegd docent

mystart


“Ik vind het heel leuk om de brug te zijn tussen mens en techniek.”

Stefan heeft 9 jaar voor Defensie gewerkt als helikoptermonteur in Den Helder. Hij heeft daar nieuwe monteurs mogen begeleiden tijdens hun werk. Hij voelt zich thuis in een technische omgeving en vindt het contact dat hij heeft met collega’s een fijne toevoeging aan zijn werkzaamheden.

Als Stefan met zijn vriendin verhuist naar het Brabantse Veghel gaat hij een jaar voor Royal Smit Transformers in Nijmegen werken. Hij mist het contact en het begeleiden van anderen en gaat op zoek naar een baan waarin hij die passie weer in kan zetten. De vacature waarop hij reageert bij Technicom heet ‘Docent Procestechniek’

mystart2
Hoe wordt je docent?

Stefan is nooit als docent opgeleid, maar heeft wel de ervaring van het begeleiden van technici. Hij wil het docentschap graag onder de knie krijgen en krijgt van Technicom de tijd om zich daarin te verdiepen. Dat ziet Stefan als een grote kans en pakt het aanbod met beide handen aan. Hij loopt mee met verschillende docenten, doet onderzoek en stelt een eigen plan op. In zijn ‘onboarding’ bij Technicom krijgt hij de begeleiding en de ruimte die hij nodig heeft.

Het is erg belangrijk dat nieuwe medewerkers goed ingewerkt worden, dat is bij de klanten van Technicom ook zo. Binnenhalen is één ding, goed opgeleide medewerkers behouden is nog veel meer van belang.

Stefan is op dit moment bezig met de PDG-opleiding aan de Hogeschool Leiden om zijn onderwijsbevoegdheid te halen. Hier worden zaken als didactiek, coaching en digitale vaardigheden behandeld. "Het leuke van deze opleiding is dat ik er direct veel gebruik van maak bij het geven van mijn lessen. Uiteindelijk is het van groot belang dat ik naast de binding met de beroepspraktijk een bekwaam docent ben."

Wat maakt werken voor Technicom leuk?

"De klant staat voor iedereen binnen Technicom centraal. Daar doen we alles voor. De cursisten krijgen persoonlijke begeleiding en voor bedrijven worden nieuwe digitale processen ontwikkeld en, indien gewenst, wordt er specifiek lesmateriaal geschreven." Stefan voegt daar nog aan toe: "Technicom is een gemoedelijk bedrijf waar ik me vanaf het begin thuisvoel. Technicom is ambitieus en professioneel en dat is denk ik wat ik ook ben. We passen bij elkaar."

mystart3
Hoe bevalt het leven als docent?

Hoe voelde het om voor het eerst voor een eigen klas te staan? Stefan zijn ogen gaan glimmen en hij antwoordt: “Het was heel spannend, ik zag het als een uitdaging maar ging er vol zelfvertrouwen in. Mijn werkervaring in de techniek en de begeleiding die ik daarin eerder heb gegeven, zijn denk ik breed genoeg om kennis over te kunnen dragen."

De opgestelde vacature was ook echt zoals hij zijn functie nu invult, geeft hij zelf aan. Hij reist door het hele land, feedback van collega’s wordt erg gewaardeerd en er zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden bij Technicom. Inmiddels is Stefan van alle markten thuis. Hij geeft veiligheidstrainingen bij o.a. Shell en KLM, heeft een groep Operator A cursisten opgeleid voor Randstad en Tempo Team en begeleidt nu monteurs naar een diploma onderhoudsmonteur in de Elektro of Werktuigbouw. "Het is toch gaaf dat je voor zulke grote namen wat kunt betekenen. Ik vind het ook zo leuk dat je overal komt, de afwisseling maakt het erg interessant", vertelt Stefan.


Jezelf blijven ontwikkelen

Naast zijn ontwikkeling op didactisch en onderwijskundig gebied, gaat Stefan bovendien mee met de ontwikkelingen van digitaal lesgeven. Hij heeft zich bekwaamd in het geven van onderhouds- en monteurslessen via Live Learning. Hierbij geeft hij online les aan een vaste groep cursisten en begleidt hen bij de praktijkopdrachten op de werkplek.

"Ik denk dat ik de afgelopen tijd hard gegroeid ben omdat de ontwikkelingen binnen Technicom nooit stilstaan. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een examen, het afnemen van praktijkproeves op booreilanden of digitaal les geven, vol overtuiging voeren we dat uit en alle medewerkers worden uitgedaagd om mee te gaan met die ontwikkelingen."


Wil jij net als Stefan voor een klas vol enthousiaste cursisten staan en vind je het leuk bij bedrijven binnen te komen waar je anders niet komt, check dan de openstaande vacatures op www.technicom.nl/vacatures of stuur je open sollicitatie naar onze onze HR-afdeling via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

loader