MBO-certificaat Storingsmonteur elektrotechniek

Kennis van elektrotechniek is tegenwoordig voor elke monteur onmisbaar. Tegenwoordig worden veel apparaten en installaties via software of het internet aangestuurd en ingeregeld. Storingen zijn tegenwoordig steeds minder mechanisch van aard en steeds vaker elektrotechnisch. De opleiding Storingsmonteur Elektrotechniek is een gedegen vakopleiding voor elk type monteur. In de opleiding wordt geleerd wordt om elektrotechnische storingen systematisch te analyseren en op te lossen. Het succesvol afronden van de opleiding wordt beloond met het erkende mbo-certificaat “Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties”.

Opleidingsgegevens:  
Locatie: Vakwijs Schiedam
Startdatum: nog te bepalen
Lestijden: 18:00 - 21:00 uur
Duur: 9 maanden (20 bijeenkomsten)
Diploma/certificaat: mbo-3 certificaat "Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties"
Crebo-nummer: 25304

Klassikaal: € 4.500,- (excl. BTW)
Incompany: op offertebasis


Meer informatie over opleidingsvormen van onze opleidingen of andere vragen? Neem contact met ons op

Wat is het mbo-certificaat Storingsmonteur Elektrotechniek?

De opleiding Storingsmonteur Elektrotechniek is een onderdeel van de mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. De opleiding is door het Ministerie van Onderwijs erkend als mbo-deelopleiding en is gewaardeerd met een wettelijk erkend mbo-certificaat. Mbo-certificaten kunnen niet zomaar worden uitgegeven. Onderwijsinstellingen kunnen samen met bedrijven en brancheorganisaties een verzoek indienen bij de Minister tot het erkennen van een mbo-deelopleiding. Onderwijsinstellingen Vakwijs en Technicom zijn samen met brancheorganisaties UNETO-VNI, NVKL, OTIB en het FNV tot dit certificaat gekomen. Inmiddels is het mbo-certificaat goedgekeurd door de Minister en is het een erkende mbo-kwalificatie.

Voordelen mbo-kwalificatie

Een mbo-kwalificatie heeft verschillende voordelen. Een voordeel is dat heel gericht opgeleid kan worden naar een behoefte van de markt: alleen dat stuk uit de volledige mbo-kwalificatie dat nodig is. Voor de deelnemer die de opleiding volgt heeft een mbo-certificaat meer arbeidsmarktwaarde dan zomaar een certificaat: het is in de wet erkend als officieel certificaat, maar wordt ook als waardevol beschouwd door de brancheorganisaties en bedrijven.

De industrie heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan. Ontwikkelingen als verdergaande robotisering en automatisering, cloud computing, slimme fabrieken en verdergaande automatisering volgen elkaar in hoog tempo op. Als er één beroep is dat hierdoor verandert dan is dat wel het beroep van de monteur. In de praktijk zijn er veel monteurs die niet toegerust zijn voor deze veranderingen. Ze missen inzicht, vaardigheden en kennis van:

✔ computergestuurde meet-en regeltechniek ✔ moderne meet- en analysemethoden ✔ programmeren en data-opslag ✔ methoden voor systematisch en analytisch storing zoeken en oplossen

Een aantal jaar geleden waren deze onderwerpen nog geen onderdeel van het mts- of mbo-curriculum (omdat ze nog maar in beperkte mate bestonden). Het doel van deze opleiding is om de deelnemers voldoende kennis en vaardigheden bij te brengen zodat ze (moderne) elektrotechnische storingen kunnen lokaliseren en op een structurele en analytische manier op kunnen lossen.

De opleiding Storingsmonteur elektrotechniek is vooral een praktische opleiding waarbij “zelf doen en ervaren” centraal staan. De opleiding wordt verzorgd op de praktijklocatie van Vakwijs in Schiedam. Hier voeren de deelnemers verschillende practicumopdrachten uit en krijgen de achterliggende principes uitgelegd van een ervaren praktijkdocent. Vervolgens gaan ze op de eigen werkplek hiermee aan de slag door het maken van praktijkopdrachten. Praktijkbegeleiders van Vakwijs en Technicom begeleiden de deelnemer hierbij ook op de eigen werkplek.

De opleiding bestaat uit:
✔ practicumles volgens een vast rooster ✔ werken in kleine groepen met een vaste docent ✔ individuele begeleiding op de eigen werkplek ✔ altijd en overal online toegang tot de opleiding.

De opleiding Storingsmonteur elektrotechniek is vooral bedoeld voor monteurs die werken in een industriële omgeving en die de kennis en vaardigheden missen om elektrotechnische storingen te lokaliseren en oplossen. De opleiding is zowel interessant voor monteurs werktuigbouwkunde die steeds vaker te maken krijgen met elektrotechnische besturingen als voor elektromonteurs die de nieuwe vakkennis missen.

Meer informatie over van het mbo-certificaat Storingsmonteur elektrotechniek? Maak een afspraak met één van onze opleidingsadviseurs.

Inhoud opleiding

In de opleiding Storingsmonteur elektrotechniek zijn praktijk en theorie nauw met elkaar verweven. Er wordt steeds de koppeling gemaakt tussen theorie, practicum en praktijk. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:


✔ elektrotechnische componenten en onderdelen ✔ elektrotechnische en meet- en regeltechnische tekeningen lezen en interpreteren ✔ meet-, controle-, hulp- en handgereedschappen ✔ metingen en controles ✔ veiligheid, normen, kwaliteit en bedrijfsrichtlijnen ✔ besturings-, meet- en regeltechniek ✔ programmeerbare besturingen zoals PLC en DCS ✔ elektrotechnische en mechatronische apparaten en installaties✔ analyseren en lokaliseren van storingen✔ instellen en afregelen van apparatuur en installaties

Over Vakwijs en Technicom

Vakwijs en Technicom hebben de opleiding Storingsmonteur Elektrotechniek gezamenlijk met de branche en het bedrijfsleven ontwikkeld en voeren de opleiding ook gezamenlijk uit. Technicom is als erkende mbo-instelling voor de examinering en certificering van de opleiding en Vakwijs beschikt over moderne praktijkcentra en deskundige begeleiders voor de uitvoering van de opleiding.

Starten met de opleiding Storingsmonteur elektrotechniek?
Belangrijk om te weten:

✔ er is geen formele vooropleidingseis, maar bij voorkeur heeft de deelnemer minimaal een monteursopleiding op mbo-niveau 2 of 3 en ervaring in de industrie✔ in een intake wordt bepaald of de kandidaat deel kan nemen ✔ de opleiding wordt afgesloten met het erkende mbo-certificaat Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties ✔ de opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen; tussentijds worden toetsen en opdrachten gemaakt ✔ de opleiding is onderdeel van de volledige mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (niveau 3) ✔ het behaalde mbo-certificaat geeft vrijstellingen voor onderdelen van de volledige mbo-opleiding

loader