Storingsmonteur Elektro & Instrumentatie (met officieel Mbo-certificaat)

In vele processen en fabrieken is de E&I technicus onmisbaar. Geen installatie kan veilig worden uitgeschakeld en weer in bedrijf genomen zonder een goede E&I technicus. Veel mensen zijn opgeleid als Elektrotechnicus, maar missen de fundamentele kennis op het gebied van instrumentatie, om zich op een goede manier door te kunnen ontwikkelen. In de officiële MBO opleiding Storingsmonteur Elektro & Instrumentatie ga je aan de slag om deze kennis op te bouwen, uit te breiden en toe te passen. Vanuit een Elektrotechnische basis, ga je aan slag met schematechniek E en I (P&ID, Loopsheet), met motorschakeling en besturingen, meettechniek en veldinstrumentatie (P, T, F, L), regeltechniek, besturingstechniek en aandrijftechniek, om het vervolgens toe te passen in het opsporen en oplossen van storingen in een levensechte procesinstallatie.


Locatie: Vakwijs Schiedam
Startdatum: nog te bepalen
Lestijden: 17:30 - 21:00 uur
Duur: 9 maanden (30 bijeenkomsten)
Diploma/certificaat: mbo-3 certificaat "Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties"
Erkende opleidingscode: 25304
Klassikaal: € 5.950,- (excl. BTW)
Incompany: op offertebasis

Meer informatie over van het mbo-certificaat Storingsmonteur elektrotechniek? Maak een afspraak met één van onze opleidingsadviseurs.

Inhoud opleiding

In de opleiding Storingsmonteur elektrotechniek zijn praktijk en theorie nauw met elkaar verweven. Er wordt steeds de koppeling gemaakt tussen theorie, practicum en praktijk. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:


✔ Schematechniek Elektro, Instrumentatie en Pneumatiek ✔ Motorschakelingen en meten ✔ Sensoren en actuatoren ✔ Meettechniek en signaaltransmissie ✔ Druktransmitters en drukmetingen (P) ✔ Niveautransmitters en niveaumetingen (L) ✔ Temperatuurtransmitters en temperatuurmetingen (T) ✔ Debiettransmitters en debietmetingen (F) ✔ Corrigerende organen ✔ Elektro-pneumatische besturingen ✔ Conventionele besturingen (relais) ✔ PLC besturingen ✔ I/O’s ✔ Regelingen en regelaars ✔ DCS besturingen en regelingen ✔ Data- en veldbuscommunicatie (o.a. HART) ✔ Drives en frequentieregelingen

Voordelen mbo-kwalificatie

Een mbo-kwalificatie heeft verschillende voordelen. Een voordeel is dat heel gericht opgeleid kan worden naar een behoefte van de markt: alleen dat stuk uit de volledige mbo-kwalificatie dat nodig is. Voor de deelnemer die de opleiding volgt heeft een mbo-certificaat meer arbeidsmarktwaarde dan zomaar een certificaat: het is in de wet erkend als officieel certificaat, maar wordt ook als waardevol beschouwd door de brancheorganisaties en bedrijven.

De opleiding Storingsmonteur Elektro & Instrumentatie is vooral bedoeld voor monteurs die werken in een industriële omgeving en die de kennis en vaardigheden missen om elektro- of instrument-technische storingen te lokaliseren en oplossen. De opleiding vraagt een gedegen elektrotechnische achtergrond (MBO 2 of 3 en enkele jaren werkervaring) en biedt niet alleen een landelijk erkend MBO certificaat, maar ook de juiste ingrediënten om je als medewerker enorm te ontwikkelen.

Opleiden is het meest effectief wanneer je de stof toepast. Daarom werken we vanuit de praktijk, gaat iedere deelnemer individueel aan de slag met praktijkopdrachten, en staat “zelf doen en ervaren” centraal. In de Vakwijs vestiging in Schiedam is er een ruime hoeveelheid practica beschikbaar, en zelfs een volledige oefen-plant. De opleiding bestaat uit 30 avonden, waarin wordt gewerkt met praktijkopdrachten en waarbij de achterliggende principes worden uitgelegd door een ervaren praktijkinstructeur. Daarnaast is de theorie ook beschikbaar via E-learning. De opleiding wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid, waarin de desbetreffende kerntaken en werkprocessen uit het kwalificatiedossier worden getoetst.

De opleiding bestaat uit:
✔ practicumles volgens een vast rooster ✔ werken in kleine groepen met een vaste docent ✔ individuele begeleiding op de eigen werkplek ✔ individuele voortgangsbegeleiding ✔ altijd en overal online toegang tot de opleiding.

Meer informatie over van het mbo-certificaat Storingsmonteur elektrotechniek? Maak een afspraak met één van onze opleidingsadviseurs.

Wat is het mbo-certificaat Storingsmonteur Elektrotechniek?

De opleiding Storingsmonteur Elektro & Instrumentatie is een onderdeel van de mbo-opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie. De opleiding is een coproductie van Vakwijs Opleidingen en Technicom, en door het Ministerie van Onderwijs erkend als mbo-deelopleiding. De opleiding is gewaardeerd met een wettelijk erkend mbo-certificaat.

Mbo-certificaten kunnen niet zomaar worden uitgegeven. Onderwijsinstellingen kunnen samen met bedrijven en brancheorganisaties een verzoek indienen bij de Minister tot het erkennen van een mbo-deelopleiding. Onderwijsinstellingen Vakwijs en Technicom zijn samen met brancheorganisaties UNETO-VNI, NVKL, OTIB en het FNV tot dit certificaat gekomen. Inmiddels is het mbo-certificaat goedgekeurd door de Minister en is het een erkende mbo-kwalificatie.

Een mbo-kwalificatie heeft verschillende voordelen. Een voordeel is dat heel gericht opgeleid kan worden naar een behoefte van de markt: alleen dat stuk uit de volledige mbo-kwalificatie dat nodig is. Voor de deelnemer die de opleiding volgt heeft een mbo-certificaat meer arbeidsmarktwaarde dan zomaar een certificaat: het is in de wet erkend als officieel certificaat, maar wordt ook als waardevol beschouwd door de brancheorganisaties en bedrijven.

Over Vakwijs en Technicom

Vakwijs en Technicom hebben de opleiding Storingsmonteur Elektrotechniek gezamenlijk met de branche en het bedrijfsleven ontwikkeld en voeren de opleiding ook gezamenlijk uit. Technicom is als erkende mbo-instelling voor de examinering en certificering van de opleiding en Vakwijs beschikt over moderne praktijkcentra en deskundige begeleiders voor de uitvoering van de opleiding.

Starten met de opleiding Storingsmonteur Elektro & Instrumentatie?
Belangrijk om te weten:

✔ er is geen formele vooropleidingseis, maar bij voorkeur heeft de deelnemer minimaal een monteursopleiding op mbo-niveau 2 of 3 en ervaring in de industrie✔ in een intake wordt bepaald of de kandidaat deel kan nemen ✔ de opleiding wordt afgesloten met het erkende mbo-certificaat Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties ✔ de opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen; tussentijds worden toetsen en opdrachten gemaakt ✔ de opleiding is onderdeel van de volledige mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (niveau 3) ✔ het behaalde mbo-certificaat geeft vrijstellingen voor onderdelen van de volledige mbo-opleiding

loader