Elektro-pneumatische besturingstechniek

De beste training voor technisch personeel, onderhoudspersoneel en ontwerpers met een algemene achtergrond op basis van pneumatiek. Na het afronden van de cursus Elektro-pneumatische besturingstechniek heeft u uw vakkennis op het gebied van de werking van elektropneumatische installaties en apparatuur vergroot.

Startdata: Deze opleiding is incompany te volgen en kan op ieder moment gestart worden. 
Duur: 5 dagen (of 10 dagdelen)
Diploma/certificaat: certificaat
Aantal deelnemers: max. 6
Kosten: De kosten worden berekend op offertebasis. 

Voor meer informatie over deze opleiding of direct aanmelden neem contact met ons op

Na het afronden van de cursus Elektro-pneumatische besturingstechniek kunt elektropneumatische installaties repareren, componenten vervangen en in gebruik nemen. U bent in staat storingen op te sporen, te verhelpen en inspecties te doen. Daarnaast bent u in staat combinatorische besturingen op te zetten en uit te werken in elektro-pneumatische schema’s in zowel Function Block Diagram als elektrotechnische schema’s.

Meer informatie over opleidingsvormen van onze opleidingen of andere vragen? Neem contact met ons op.

Trainingsopzet

De training is praktisch van opzet en kan bij u op locatie worden verzorgd. Voor de uitvoering wordt gebruik gemaakt van een mobiele practicumopstelling van Festo Didactics. Deelnemers aan de training leren stap voor stap om componenten aan te sluiten en te besturen. Dit gebeurt zowel fysiek als met behulp van simulatie op de computer of via een tablet. Op deze wijze kunnen ook verstoringen worden ingebouwd en verschillende scenario’s worden getraind. Door kleine eenheden theorie te koppelen aan het uitvoeren van praktijkoefeningen leren medewerkers sneller en blijft er meer hangen. Doordat de training op de werkplek plaatsvindt, kan bovendien de koppeling gemaakt worden met de werkplek van de deelnemer. Hierdoor heeft de training ook direct effect in de praktijk.

Inhoud opleiding

De opleiding bestaat de volgende onderwerpen:


✔ principes en begrippen van de besturingstechniek ✔ basiskennis sensoren ✔ logische functies ✔ tijd- en telschakelingen ✔ geheugens ✔ combinatorische besturingen m.b.v. bewegingsdiagram ✔ sequentiële besturingen ✔ ontwerpen van elektro-pneumatische besturingen ✔ veiligheid en storingzoeken ✔ praktische oefeningen

Na de training beschikt u over de volgende vaardigheden:

✔ een bewegingsdiagram lezen, interpreteren en eventueel zelf opstellen ✔ weet wat de basisfuncties zijn binnen de besturingstechniek en hoe deze worden weergegeven in een pneumatisch-, hydraulisch- en/of elektrisch schema ✔ weet welke sensortypen er zijn en wat hun specifieke kenmerken zijn ✔ weet wat de betekenis is van pneumatiek-/hydraulieksymbolen volgens NEN 3348 (ISO-1219) ✔ weet wat de betekenis is van elektrotechnieksymbolen volgens NEN 5152 ✔ een elektropneumatische volgordebesturing ontwerpen aan de hand van de in het bewegingsdiagram gevonden schakelformules ✔ een elektrische besturing opbouwen met behulp van een elektrisch schema ✔ een storing lokaliseren en verhelpen m.b.v. het bewegingsdiagram

loader