Voedselveiligheid en HACCP voor de industrie

De opleiding Voedselveiligheid en HACCP behandelt de onmisbare kennis en vaardigheden die iemand nodig heeft als hij in de voedingsindustrie wil gaan werken. Kennis over voedselveiligheid, HACCP en gevaren waaraan voedingsmiddelen blootstaan (bederf, besmetting) en de gevolgen die dat heeft voor consumenten spelen een belangrijke rol. Evenals het nemen van maatregelen ter voorkoming van gevaren.

Startdata:  
Klassikaal: nvt
Lestijden: nvt
Crebonummer: K0651 (MBO-keuzedeel)
Duur: 6 tot 8 weken (individueel)
Incompany: direct starten
Individueel: direct starten
   
Kosten:  
Klassikaal: € 640,-- (examenkosten € 240 indien mbo-keuzedeel) (excl. BTW)
Incompany: op offertebasis


Meer informatie over opleidingsvormen van onze opleidingen of direct aanmelden? Neem contact met ons op.

 

Neem contact met ons op

Opzet van de opleiding Voedselveiligheid en HACCP:

De opleiding Voedselveiligheid en HACCP is op verschillende manieren te volgen. De volledige opleiding komt overeen met het erkende mbo-keuzedeel Voeding, industriële processen (K0651). Indien de hele opleiding wordt gevolgd kan het certificaat worden ingebracht in een erkende mbo-opleiding.

De opleiding Voedselveiligheid en HACCP bestaat uit een praktijkopdracht die op de werkplek uitgevoerd moet worden. Om de praktijkopdracht te kunnen maken is theorie nodig. Deze theorie kan de deelnemer via onze online leeromgeving MyCollege zelfstandig bestuderen. Tijdens het bestuderen van de theorie kan gebruik gemaakt worden van de online docent, die 40 uur per week te raadplegen is via MyCollege. Ook is het mogelijk om in één van onze open-leren centra begeleiding te krijgen van een docent.

De praktijk wordt uitgevoerd op de werkplek. Een praktijkbegeleider van Technicom bezoekt de deelnemer en de begeleider van het bedrijf op de werkplek en bespreekt hoe de opdracht uitgevoerd gaat worden. Ook wordt er een datum afgesproken waarop de opdracht beoordeeld en besproken wordt. Indien de deelnemer ook het certificaat voor het mbo-keuzedeel wil halen volgt er een eindbeoordeling.

Onderdelen van de opleiding Voedselveiligheid en HACCP zijn ook als training of workshop te volgen.

 

HACCP: onmisbaar in de levensmiddelenindustrie

Voedselveiligheid gaat over het veilig zijn van voedsel, voedsel waar mensen niet ziek van zullen worden of letsel van oplopen. Voedselveiligheid betekent dat je de garantie geeft dat het voedsel geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van de gebruiker (de consument) heeft.

Wanneer je als bedrijf voedingsmiddelen produceert, dien je aan te tonen dat je werkt volgens de eisen die gelden voor voedselveiligheid. Voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie is het verplicht om een plan op te stellen waarin je beschrijft hoe je ervoor zorgt dat de productie voedselveilig verloopt. Dat is het HACCP-plan of het voedsel¬veiligheidsplan. Met dit systeem kun je onder andere naar de klant toe aantonen dat de geproduceerde producten aan de hoogste eisen van productveiligheid voldoen.

Als operator heb je een belangrijke invloed op het voedselveilig zijn van producten. Als je niet hygiënisch werkt kan dat invloed hebben op het product. En ook als je bijvoorbeeld niet reinigt of niet goed reinigt volgens procedure kan dat consequenties hebben voor het product dat bij jouw bedrijf wordt gemaakt.

Kennis op het gebied van voedselveiligheid en verantwoord werken in een industriële omgeving waar levensmiddelen worden geproduceerd is onmisbaar voor elke operator.

Wat leer je tijdens de opleiding Voedselveiligheid en HACCP?

Door het maken van de opdrachten leren de deelnemers:

  • de regels van het bedrijf op het gebied van (persoonlijke) hygiëne toepassen
  • de risico’s kennen van het opslaan van grondstoffen, tussen- en eindproducten
  • welke vormen van bederf er voorkomen bij de producten waar mee gewerkt wordt en met welke conserveringsmogelijkheden dit tegen is te gaan
  • inzicht te krijgen in de interventiemogelijkheden om bederf in het proces tegen te gaan
  • documentatie op het gebied van voedselveiligheid te raadplegen
  • de kritische controlepunten (CCP’s) in het proces kennen
  • gevaren herkennen en corrigerende maatregelen nemen
  • reinigen en desinfecteren op de werkplek
  • meten van de kwaliteit van reiniging en desinfectie.

De ondersteunende theorievakken bestaan uit Kennis van de levensmiddelenindustrie, Microbiologie en hygiëne, Voedselveiligheid en HACCP, Verhitten, koelen en invriezen, Reiniging en desinfectie, Conserveren van voedingsmiddelen, Kwaliteitsmetingen, Opslag van levensmiddelen en Kwaliteitszorg.

Starten met de opleiding Voedselveiligheid en HACCP?
Belangrijk om te weten:

✔ Er gelden geen specifieke voor-opleidingseisen om deel te nemen aan de opleiding. ✔ De opleiding kan gevolgd worden als mbo-keuzedeel of als losse opleiding. ✔ De opleiding is een combinatie tussen theorie en leren op de werkplek. ✔ De opleiding kan ook als training of workshop worden verzorgd.

Direct aanmelden voor deze opleiding? Neem contact met ons op.

 

loader