Stoomturbines

De opleiding Stoomturbines is een nieuwe opleiding, ontwikkeld voor en door de Productieleveringsbedrijven. Cursisten die deze opleiding doen, hebben te maken met grote condensatieturbines in energiecentrales maar ook met kleinschaliger aftapturbines in warmtekrachtcentrales, biomassacentrales en afvalenergiecentrales. Technicom organiseert en voert de opleidingen uit onder regie van het O&O-fonds.

Deze opleiding is onderdeel van een branchekwalificatiestructuur die op dit moment verder ontwikkeld wordt.

Locatie: De lessen worden deels verzorgd op een centrale locatie en de overige bijeenkomsten zijn online

Startdatum: 6 april 2022

Lesdagen en -tijden: Introductie: 6 april (13:00 – 15:00)
Les 1: 4 mei (10:00 – 15:00)
Les 2: 18 mei (10:00 – 15:00)
Les 3: 8 juni (10:00 – 15:00)

Duur: De opleiding duurt 3 maanden. Er zijn drie algemene lessen van 4 uur.
Klassikaal: € 1.520,- (excl. BTW)Meer informatie over de opleiding Stoomturbines? Maak een afspraak met Marisa van der Wulp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 - 231 37 38.

Opzet van de opleiding

De doelgroep is divers wat betreft vooropleiding en denk- en werkniveau. Om de lessen te kunnen volgen is minimaal een relevante vooropleiding op mbo-niveau 4 noodzakelijk.

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. De theorie wordt aangeboden door middel van nieuw ontwikkelde lesboeken. De toepassing van de theorie op de werkplek vindt plaats via praktijkopdrachten. De theorie wordt bestudeerd door zelfstudie. Om daarbij te ondersteunen worden er vier workshops georganiseerd. Hier kunnen cursisten vragen stellen en worden ze geholpen met lastige onderwerpen. De praktijkopdrachten worden op het bedrijf gemaakt.

Hoewel de werksituaties van cursisten heel verschillend kunnen zijn, is het proces en de opbouw van de stoomturbine in grote lijnen hetzelfde. In de praktijkopdrachten komt het werkspecifieke gedeelte aan bod zodat de theorie vertaald kan worden naar de eigen werkplek.

Inhoud van de opleiding

De opleiding Stoomturbines is in de afbeelding hiernaast schematisch weergegeven. De onderliggende onderwerpen zijn:

Les 1 - Turbines, opbouw en proces
✔ Basis over stoomturbines ✔ Algemene opbouw ✔ Het proces ✔ De Laval, Zoelly, Curtis en Parsons turbine ✔ Verliezen en rendementen

Les 2 - Turbinesystemen en rendement
✔ Gecombineerde turbines ✔ Condensatie-inrichting ✔ Constructie

Les 3 - Opbouw, bewaking en bedrijfsvoering
✔ Bewaking en beveiliging ✔ Hulpsystemen ✔ Rendementsverbetering ✔ Bedrijfsvoering

Starten met de opleiding Stoomturbines?
Belangrijk om te weten:

✔ Het minimale vooropleidingsniveau is een relevante mbo-opleiding zoals werktuigbouwkunde, procestechniek of operationele techniek op niveau 4. ✔ Voor het beoordelen van de praktijkopdrachten is een praktijkbegeleider van het bedrijf nodig. ✔ De lesstof voor de theorie wordt digitaal aangeboden via een eigen leeromgeving. Indien wenselijk kan tegen extra kosten een gedrukt exemplaar worden besteld. ✔ De opleiding wordt beoordeeld door middel van twee theorie-examens en er wordt een praktijkexamen afgenomen over de praktijkopdrachten. ✔ Bij een succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een door de branche erkend certificaat. Samen met de andere modules leidt dat tot een vakbekwaamheidsbewijs.

loader