Levensmiddelentechnologie

De cursus Levensmiddelentechnologie is gericht op (aankomend) vakmensen die werkzaam zijn of worden in de levensmiddelenindustrie. In deze opleiding leert de deelnemer alles over levensmiddelen, werken met levensmiddelen, voedselveiligheid, conserveren en conditioneren van levensmiddelen.

Doel van de opleiding

Tijdens het opleidingstraject leren deelnemers alles op het gebied van levensmiddelentechnologie zoals voedselveiligheid (HACCP), microbiologie, conditioneren, reinigen en desinfecteren, conserveren, kwaliteitsmetingen en opslag en bewaren. In de praktijk leren ze vooral om te werken volgens de hygienevoorschriften, de machines en werkplek schoon te houden en de kwaliteit van het product te borgen.

Lesdata:
4 februari & 25 februari 2021 (lestijden 10:00 - 13:00 uur)
18 maart & 8 april 2021 (lestijden 10:00 - 13:00 uur)
1 april & 22 april 2021 (lestijden 10:00 - 13:00 uur)
1 april & 22 april 2021 (lestijden 14:00 - 17:00 uur)

Bijzonderheden:

Naast de twee online lessen zijn er twee individuele begeleidingsgesprekken voor begeleiding bij het maken van de praktijkopdrachten. Deelname aan de individuele gesprekken is verplicht.

Opleidingsduur:

6 weken

Locaties:

De opleiding wordt online verzorgd.

Studiebelasting:
De studiebelasting voor deze opleiding bedraagt 64 uur.

Instroomeisen:

De opleiding is op mbo niveau 2/3. Daarnaast is een werkplek in de levensmiddelenindustrie nodig om de opdrachten uit te kunnen voeren. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Studiebenodigdheden:

De training en de lessen worden online verzorgd. Een telefoon, tablet, laptop of PC met een stabiele internetverbinding zijn nodig om de training te volgen en de leermiddelen te raadplegen..

Deze opleiding wordt gratis aangeboden in het kader van Nederland leert door. Er wordt wel van je verwacht dat je de lessen bijwoont en de opleiding afrondt.

Inhoud van de opleiding

De deelnemer doet kennis op het gebied van voedselveiligheid (HACCP), microbiologie, conditioneren van levensmiddelen, reinigen & desinfecteren, conserveren, kwaliteitsmetingen en opslag van levensmiddelen en verse producten.

De deelnemer kan na afloop de hygiƫneregels van het bedrijf toepassen, conserveringsmogelijkheden toepassen om bederf tegen te gaan, documentatie over voedselveiligheid raadplegen, kritische controlepunten in het proces herkennen, reinigen en desinfecteren van de werkplek en het meten van de kwaliteit daarvan.

Opleidingsvorm

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. De theorie kan zelfstandig bestudeerd worden via e-learning, online beschikbare lesmodules, zelftoetsen, praktijkopdrachten, online video tutorials door de docent en door het volgen van online lessen en workshops.

De opleiding bestaat uit 2 online lessen die gericht zijn op het leren toepassen van de theorie. Ondersteunend aan de lessen zijn er theoriemodules, video-instructies, toetsen en opdrachten beschikbaar.

Deelnemers maken een eigen praktijkopdracht die ze ter afronding van de training (online) bespreken met de docent.

loader