Leervideo

mystart

Veel zaken zijn makkelijker op video uit te leggen dan in tekst. Video kan helpen om te laten zien hoe handelingen moeten worden uitgevoerd of om complexe onderwerpen verder uit te leggen. Video wordt steeds meer ingezet in het leerproces. Wij lichten graag verder toe hoe video ingezet kan worden.

Krachtig en modern
Video is een krachtig middel om kennis over te dragen of om handelingen voor te doen. Wie zoekt er tegenwoordig niet op Youtube naar iets dat je wilt leren of als je benieuwd bent naar hoe iets werkt? Ook in leertrajecten wordt steeds meer bewegend beeldmateriaal ingezet.

Beroep staat centraal
Alex (onderwijskundige en e-learningontwikkelaar) en Gijsbert (vakexpert) werken aan de ontwikkeling van een opleidingsprogramma voor monteurs. Het wordt een heel praktijkgerichte opleiding volgens Alex: "We stellen de beroepstaken centraal en vandaaruit ontwikkelen we de lesmodules."

E-learning met video
In de e-learning modules zullen veel eigen video’s geplaatst worden. Alex en Gijsbert lichten toe dat ze video inzetten voor verschillende doeleinden: "Het eerste doel van video is het voordoen van praktijkhandelingen. Zo lopen we, samen met onze cameraman, bijvoorbeeld twee dagen mee met een monteursploeg en filmen we alle handelingen die ze uitvoeren. Van te voren maken we een draaiboek en een checklist wat we allemaal moeten filmen."

Moderne methode
Voor het uitleggen van moeilijke onderwerpen maken we ook gebruik van video. Met behulp van een lightboard legt Gijsbert in korte video’s bijvoorbeeld uit hoe bedradingsschema’s eruit zien en welke componenten er worden gebruikt. Het voordeel van een lightboard is dat het een transparant whiteboard is waarbij de docent zichtbaar is en daarbij ook zijn notitie of tekening op het whitboard. Bij de nabewerking kunnen daar ook nog illustraties van de diverse onderdelen toegevoegd worden zodat het duidelijk en herkenbaar wordt.

Video voor diverse doeleinden
Er zijn heel veel verschillende manieren om video in te zetten volgens Alex: "In één van onze projecten gebruiken we bijvoorbeeld GoPro camera’s. Cursisten filmen hiermee hun eigen praktijkopdrachten en laten zo aan een beoordelaar op afstand zien dat ze bepaalde taken beheersen. Ook gebruiken we video om interne opleidingsprojecten te verrijken."

De techniek waarme de video gemaakt wordt, kan verschillen: van een professionele cameraploeg tot opnames met een mobiele telefoon. Het is maar net wat het doel is en wat past binnen het budget.

3,2,1 ... actie!


Een professionele cameraman zorgt voor gedetailleerde opnames van de handelingen van een zonnepaneelmonteur.Gijs zorgt tegelijkertijd voor beeldmateriaal dat in de e-learning verwerkt kan worden.


Meer weten over leervideo's? Plan een gesprek in met onze opleidingsadviseur.

Afspraak maken

Een voorproefje zien van leren met video's?

Vraag een demo aan

loader