Opleidingen bij Teijin Aramid: Technicom voor kwaliteit en flexibiliteit

mystart


Hoort u ook graag via uw netwerk welke aanbieder of leverancier u het beste kunt kiezen? Goede ervaringen waarover uw contacten spreken, maken het makkelijker om een keuze te maken.

Voor opleidingen en begeleiding in de techniek kiest Teijin Aramid voor Technicom. In een interview vertelt Harry Bijl (Consultant Learning & Development bij Teijin Aramid) over zijn samenwerking met Technicom.

Lees hieronder meer over de ervaringen van Teijin en wellicht zitten wij binnenkort bij uw organisatie aan tafel om uw opleidingsvraagstuk te bespreken.

mystart2
 

Wat is de core business van uw bedrijf?
"Ik ben werkzaam bij Teijin Aramid BV.
Teijin Aramid is een wereldwijd bedrijf, met verschillende productielocaties verspreid over de hele wereld. In Nederland zijn de drie grootste productielocaties van Teijin Aramid te weten in Arnhem, Delfzijl en Emmen. In Arnhem is ons research & innovatie center. In Delfzijl wordt PTTA-grondstof gemaakt. Om dit te realiseren hebben we drie fabrieken nodig waarna het product wordt samengevoegd in één fabriek te Delfzijl. PTTA is een kleine grove korrel en wordt getransporteerd naar de grootste aramidefabriek ter wereld in Emmen. In Emmen maken wij van de PTTA-korrels garen (als halffabricaat) voor verschillende branches in de industrie.


Wat is uw functie binnen de organisatie?
Ik ben sinds 2002 in dienst bij Teijin Aramid waarbij ik ben begonnen als mechanisch operator Spinnerij. Ik werkte drie jaar in de vijf-ploegendienst toen er een vacature vrij kwam voor Bedrijfsopleider. Na interne sollicitatie ben ik voor deze functie aangenomen. Dit heb ik 10 jaar met veel plezier mogen doen. In 2015 besloot Teijin Aramid om de drie locaties op dezelfde manier te gaan bedienen via een centrale afdeling Learning & Development. Ik solliciteerde voor deze nieuwe functie als Consultant learning & Development. Tot op heden bekleed ik deze functie.
Onze afdeling is locatie overschrijdend waarbij we in totaal met zes collega`s werken. Wij zorgen voor de organisatie van trainingen en opleidingen voor ruim 1500 medewerkers verdeeld over de drie Nederlandse locaties van Teijin Aramid.


Wat heeft u met opleidingen?
Wat heb ik met opleidingen? Dat is een mooie vraag! Wat is zelf heel leuk vind aan opleiden is de kennis van de processen overbrengen aan de medewerkers. Het kennen, kunnen, uitpluizen en onderzoeken van de werkprocessen, eventueel aangevuld met lesmateriaal. Het maken van de lessen en het geven van de instructies aan de medewerkers op de werkvloer vind ik echt hartstikke leuk om te doen. Het laten zien en voordoen van de werkzaamheden in de praktijk en tevens het dieper ingaan op de werkprocessen zodat medewerkers hier meer over leren. Dit ontbreekt nog wel eens. Het stuk vakjargon vind ik belangrijk zodat er meer interactie is tussen de bedrijfsopleider, medewerker en de processen, waarbij ook de lesstof goed moet aansluiten bij de praktijk. De kern is hierin belangrijk zodat de medewerker het proces goed leert kennen en weet wat het inhoudt.

Mijn functie is met name interessant omdat wij als afdeling de uitdaging aangaan om alle trainingen en opleidingen, op een gestandaardiseerde manier over alle locaties hetzelfde aan te kunnen bieden. Ook het registreren en borgen van trainingen via een LMS systeem zodat medewerkers hun werk aantoonbaar gekwalificeerd kunnen doen. Tevens een leertraject uitzetten voor een individu of team om zich verder te ontwikkelen is erg leuk om te doen.


Welke successen heeft Teijin Aramid behaald op het gebied van opleiden en ontwikkelen?
Voor alle opleidingen en trainingen binnen Teijin Aramid hebben wij een Learning Management Systeem (LMS) geïmplementeerd en vervolgens doorontwikkeld, dat per functie voor een medewerker aangeeft welke trainingen/opleidingen gedaan dienen te worden. De trainingen worden aangeboden in de vorm van een Leerpad. Binnen het Leerpad dienen verschillende onderdelen afgerond te worden. Dit kan je b.v. doen via E-Learning, theorieboek en praktijkdagen.


Wat voor opleidingen neemt u op dit moment af bij Technicom?
Technicom verzorgt op dit moment de klassikale operator B opleiding bij Teijin Aramid. In januari 2020 zijn wij gestart met de vierde groep voor deze operator opleiding. Daarnaast hebben wij samen met Technicom automatiseringstrainingen ontwikkeld voor onze medewerkers waarbij de docent van Technicom de theorie en praktijk verzorgt.


mystart3
 

Waarom bent u van opleider veranderd?
We hebben voorheen geweerkt met een aantal ROC's. De Learning & Development afdeling kreeg de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier voor de operator opleidingen. Dit had voornamelijk te maken met de afspraken en de opleidingstijd van de opleiders waarmee we op dat moment samenwerkten. We wilden kijken welke leveranciers er nog meer waren en deze vergelijken om te zien welke opleider en methode het beste bij onze organisatie zou passen.


Waarom heeft u voor Technicom gekozen?
Het verhaal dat Technicom vertelde, paste en klopte met de manier waarop wij opleidingen voor ogen hadden. Tijdens alle gesprekken klikte het tussen Teijin Aramid en Technicom waardoor we in 2015 de stap hebben gezet om een pilot groep operators door Technicom te laten opleiden. Omdat wij soms flexibiliteit nodig hebben, past de aanpak vanuit Technicom precies bij ons. We hebben er dan ook voor gekozen om één keer in de twee weken klassikale lessen te volgen in plaats van elke week.


Wat willen jullie bereiken met deze opleiding van Technicom?
Onze medewerkers operator B opleiding met erkend MBO-certificaat te laten volgen waarbij ze kennis opdoen door middel van theorie en praktijk die zoveel mogelijk ingericht is met de processen vanuit Teijin Aramid.


Wat vindt u van de samenwerking met Technicom?
Zeer goed. We hebben hele korte lijnen met onze contactpersoon van Technicom (Tony Demelinne) waarbij wij direct een antwoord of terugkoppeling krijgen. Daarnaast geeft de docent les op onze locatie waardoor je makkelijker even bij elkaar binnenloopt. Op dit moment zie je door de korte lijnen en prettige relatie dat Technicom meedenkt met Teijin Aramid tijdens de COVID-19 periode. De lessen zijn verplaatst van fysiek naar het digitale platform live learning waarbij er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de bezetting en ploegendienst van de medewerkers. Hierdoor zijn er extra digitale sessies beschikbaar voor de medewerkers zodat ze tijdens deze periode gewoon door kunnen gaan met de opleiding.


Zou u Technicom adviseren buiten uw eigen organisatie?
Ja dat zou ik doen. Technicom schakelt snel, de contactpersonen zijn makkelijk bereikbaar en reageren overal heel snel op. Afspraak is afspraak.


Over Teijin Aramid

Teijin Aramid is een dochteronderneming van de Teijin Group en wereldleider in aramiden. De aramideproducten Twaron®, Teijinconex®, Technora® en het hoogwaardige polyethyleen (UHMW-PE) Endumax® staan bekend om hun sterkte, duurzaamheid, veiligheid, hittebestendigheid en lage gewicht en zijn verwerkt in verschillende toepassingen en markten, waaronder automotive, ballistische bescherming, marine, civiele techniek, beschermende kleding, touwen, glasvezelkabels en olie & gas. Deze hoogwaardige materialen worden geproduceerd in Nederland, Thailand en Japan. Voor meer informatie, bezoek de website: www.teijinaramid.com.


Laatste Insights

loader