Opleiden op de werkvloer zorgt voor goed inzetbare collega's

mystart


Een medewerker die nieuw op de afdeling komt, moet wennen aan een hoop. Wennen aan de werkzaamheden, de spelregels op het werk, zijn nieuwe collega’s en zijn leidinggevende. Hoe deze medewerkers de eerste maanden in hun nieuwe functie worden begeleid is essentieel. Essentieel voor een snelle inzetbaarheid en essentieel voor de duur dat iemand zich verbindt aan het nieuwe bedrijf.

Wanneer een bedrijf voor geschikte begeleiding op de werkplek zorgt, beschikken medewerkers eerder over de juiste kennis en ervaring. En dat zorgt voor een hogere kwaliteit van je medewerkers. Kortom: geschikte begeleiding op de werkplek, bespaart tijd, fouten en kosten én vergoot de kwaliteit van je medewerkers. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze begeleiding zo optimaal mogelijk verloopt?

Onze docent over intern opleiden:
Afspelen
Stel je vraag
Een greep uit onze klanten
mystart2
Kennis van de praktijk overdragen

Je technisch geschoolde medewerkers beschikken als geen ander over de juiste kennis om technische aspecten toe te lichten en over te dragen aan hun collega’s. Daarom zie je steeds meer en meer interne opleiders binnen bedrijven. Ze zijn intern vak experts en kennen de organisatie en het vakgebied op hun duimpje. Zij zorgen ervoor dat collega’s zo goed mogelijk hun werk kunnen doen, door hen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. De rol van de interne opleider is dus essentieel binnen bedrijven. Niet alleen omdat zij invloed hebben op de productiviteit van collega’s, maar ook vanwege de tevredenheid van collega’s.Interne opleider op de werkvloer

De interne opleider is het vaste aanspreekpunt voor zijn collega’s over de werkzaamheden en de begeleiding. De eventuele drempel om op iemand af te stappen is een stuk lager wanneer de interne opleider binnen het bedrijf aanwezig is. Hierdoor hebben collega’s het gevoel dat ze bij jou als interne opleider terecht kunnen. En dit wordt door medewerkers al zeer prettig ervaren.

mystart3
Begeleiding, coaching en motiveren

Het takenpakket van een interne opleider is behoorlijk uitdagend en veelzijdig. Een interne opleider is verantwoordelijk voor de praktijkvorming van een collega in een bepaald werkveld. De interne opleider levert een belangrijke bijdrage in de begeleiding, coaching en motivatie van zijn of haar (toekomstige) collega’s. Als interne opleider vervul je veel verschillende taken; je stelt persoonlijke ontwikkelingsplannen op, je coacht on the job, je geeft persoonlijke feedbacksessies, je geeft best practices (tips & tricks), je krijgt te maken met weerstand én weet hoe je hier mee om moet gaan en je neemt assessments af. Als interne opleider speel je niet alleen in op de aanwezige kennis en ervaring van een collega, maar leer je ook effectief nieuwe competenties aan.

Wil jij anderen ondersteunen bij hun groei?

Het mooie is dat iedere medewerker met vakkennis ook kan leren trainen. Trainen is een vak. Een mooi vak dat je als interne opleider kunt ontwikkelen naast je reguliere functie. Je wilt je collega’s helpen in hun ontwikkeling én omdat je er zelf plezier in hebt om je kennis over te dragen. Als interne opleider leer je zelf ook een hoop van deze rol. Je merkt meer bewustwording bij jezelf, aangezien je zaken op een andere manier benaderd. Doordat je de zaken op een andere manier bekijkt, verbeter je ze waar nodig. Dit geeft nieuwe inzichten!


loader