De waarde van groei en ontwikkeling op technisch of leidinggevend niveau

mystart

Mensen en organisaties die continu blijven leren, zijn sterker en succesvoller. Om doorlopende ontwikkeling te faciliteren, biedt Technicom twee verdiepende leerlijnen aan.

Een technische verdieping op hbo-niveau en een leidinggevende verdieping op mbo-niveau 4. Wat bijzonder is aan deze trajecten is dat ze volledig gericht zijn op medewerkers in techniek en industrie. Ervaren mensen uit de procesindustrie verzorgen de lessen en de (praktijk)begeleiding, toegespitst op de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

Technische verdieping

“De laatste jaren merkten wij dat de vraag naar een vervolg op de operatoropleidingen steeds groter werd”, vertelt Nicole van de Graaf, directeur bij Technicom Opleidingen. “In samenwerking met Hogeschool Dirksen (een particulier instituut voor hbo-opleidingen) hebben wij de opleiding Specialist Industriële Automatisering samengesteld met de specialisatierichting Chemische Technologie.”

Deze twee-jarige hbo-opleiding leidt op tot een Associate degree. Mensen die dit met goed gevolg afronden kunnen doorstromen naar het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Zowel docenten van Technicom als van Hogeschool Dirksen verzorgen de lessen op verschillende locaties in Nederland.

Leidinggevende verdieping

Naast een technisch-inhoudelijke verdieping in de vorm van de hbo-opleiding, merkt Technicom dat er behoefte is aan ontwikkeling van leidinggevende vaardigheden. Als antwoord daarop verzorgt Technicom onder andere de cursus Operations Management, waarin het vooral gaat om persoonlijke ontwikkeling. “Mensen vragen zich vaak af of leidinggeven wel écht iets voor hen is. Met deze cursus kunnen ze dat verder onderzoeken”, licht Nicole van de Graaf toe. “Daarnaast is er onze opleiding Technisch Leidinggevende (mbo-niveau 4). Dit is een mooie optie voor mensen die méér willen. Naast de cursus Operations Management komen in deze opleiding vakken aan bod op het gebied van projectmanagement, kwaliteit, verbeteringsprocessen, personeelszaken en kosten/baten.”

Euramax

De leidinggevende verdieping verzorgt Technicom regelmatig als incompanytraject. Zo ook bij Euramax, een internationale specialist in coil coating, gevestigd in Roermond. Als gespecialiseerde onderneming voorziet Euramax rollen aluminiumband van coatings met verschillende eigenschappen, in iedere gewenste kleur. Materialen van Euramax zijn overal ter wereld te vinden, bijvoorbeeld aan de buitenkant van gebouwen, in het interieur, op transportvoertuigen en op recreatievoertuigen. “Om onze kwaliteit en ons specialisme te borgen speelt opleiding een voorname rol. Wij schreven zelf een intern bedrijfsopleidingsplan dat naast kwaliteit gericht is op veiligheid en kwantiteit in ons werk”, legt André Vossen, education & training manager bij Euramax, uit.

“Gebaseerd op ons bedrijfsopleidingsplan en de behoefte die daaruit voortvloeit, verzorgt Technicom sinds twee jaar de Operator A en B opleidingen voor ongeveer 30 van de ruim 100 operators die bij Euramax werken”, vertelt André Vossen. “Het is mooi om te zien dat hieruit weer een nieuwe ontwikkelingsbehoefte is ontstaan. Binnenkort start namelijk een groep van elf teamleiders en operators B die hun leidinggevende vaardigheden willen verbeteren, met de opleiding Technisch Leidinggevende van Technicom.”

Specialistisch maatwerk

De Technicom-opleidingen zijn aangepast aan werken bij Euramax. Naast de standaardlesstof passeren organisatiespecifieke situaties de revue en maken mensen functieopdrachten die op maat zijn gemaakt. Technicom verzorgt de opleiding Technisch Leidinggevende ‘in huis’ bij Euramax en biedt de lesstof op verschillende momenten aan. Dat stelt iedereen in de gelegenheid de lesstof te volgen op een moment dat dit het beste past binnen het werk. “Zowel Technicom als Euramax houdt van innovatie en ontwikkeling op een praktische en flexibele manier. Dat we die bedrijfsfilosofie delen werkt heel prettig in onze samenwerking”, benadrukt André Vossen.

Vele aanknopingspunten

Mensen die de verdiepende opleiding volgen, groeien niet per definitie door naar een leidinggevende functie. André Vossen legt uit waarom medewerkers dan toch voor deze opleiding kiezen: “Wij willen dat mensen in onze ploegen zo autonoom mogelijk werken. Deze opleiding geeft hun handvatten. Het stimuleert vaardigheden als coachend leidinggeven, begeleiden, ondersteunen en mentorschap. Vaardigheden die altijd iets waard zijn.” Nicole van de Graaf beaamt dat: “Ook als je geen leidinggevende bent of wordt, heb je heel veel aan deze opleiding. Het is hoe dan ook een goede keuze.

Dat geldt eveneens voor onze technisch verdiepende hbo-opleiding. Je maakt altijd kennis met elementen die nieuw voor je zijn en die jou én de organisatie waar je werkt helpen bij groei en ontwikkeling.”

loader