Innovatie en ontwikkeling in de logistiek

VDL Nedcar in Limburg groeit

mystart

Interview met Angelique Dietzenbacher

Pak vanaf Venlo de A73 richting het Zuiden en je merkt het meteen. Logistiek is een groeiende sector in Limburg. Een grote logistieke hub in Venlo die aansluit op het Duitse Ruhrgebied en België, opkomende nieuwe distributiecentra en uitbreidingen van bestaande bedrijven. Zowel Nederlandse als internationale organisaties timmeren aan de weg. Goed voor de werkgelegenheid en voor ‘werken en leren’ in de logistiek. VDL Nedcar in Born (waar Technicom met ROC Leeuwenborgh de opleidingen Logistiek Medewerker en Logistiek Teamleider verzorgt) is zo’n groeiend bedrijf.

‘Limburg en logistiek: daar gebeurt hét!’

Een grote, zeer geavanceerde en innovatieve organisatie die de capaciteit heeft om jaarlijks 200.000 tot 300.000 auto’s van de band te laten rollen: dat is VDL Nedcar. Het bedrijf werkt met zo’n 5.000 medewerkers én meer dan 1.000 robots. Als onafhankelijk autoproducent maakt VDL Nedcar verschillende uitvoeringen van verschillende automerken. Op dit moment wordt er gewerkt aan de MINI Hatch, MINI Cabrio en MINI Countryman.

Snelle groei

In korte tijd verdubbelde het bedrijf qua omvang in personeel. Een aantal afdelingen ging van twee naar drie ploegen. Zo’n snelle groei maakt instroom van goed gekwalificeerd personeel soms lastig. Nieuwe collega’s binnen VDL Nedcar zijn vooral mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen en zij-instromers, niet altijd met de juiste diploma’s. Om deze groep mensen snel en goed mee te laten doen in het productieproces krijgen zij eerst een introductiecursus met onder andere algemene vaardigheden en veiligheid. Maar daarna gebeurt er meer als het gaat om opleiding en ontwikkeling.

Grote veranderingen

“Logistiek is de toekomst”, vertelt Angelique Dietzenbacher, docent logistieke vakken en communicatie. “Het is dé sector waar het gebeurt en er is nog ontzettend veel te doen. De komende jaren nemen ontwikkelingen een nog grotere vlucht. Neem bijvoorbeeld het vervoersprobleem. Iedereen ziet dat de wegen vol zijn. Dat biedt een grote kans aan drones en 3D-printers. Maar ook op het gebied van ICT en supply chain management verwacht ik dat er nog veel gaat veranderen.”

Noodzakelijke competenties

Door al die ontwikkelingen verandert het vak van logistiek medewerkers vanzelfsprekend ook. Alleen inhoudelijk goed zijn in je werk is niet voldoende. Competenties als procesmatig werken, kritisch denken en continu verbeteren krijgen steeds meer de overhand. Daarnaast verrichten mensen meer werkzaamheden op het gebied van administratie en kwaliteitszorg. Bovendien moet iedereen thuis zijn in verschillende systemen. Maar er speelt meer, benadrukt Angelique: “Er staan bijvoorbeeld steeds vaker chauffeurs aan de balie die geen Nederlands, Duits, Frans of Engels spreken. Hoe maakt iemand zich dan toch verstaanbaar? Hoe legt iemand dan toch duidelijk de veiligheidsinstructies uit? Dat vraagt om een inventiviteit die verder gaat dan praten met handen en voeten.”

Opleidingstraject VDL Nedcar

Om te anticiperen op al deze ontwikkelingen verzorgt Technicom in samenwerking met ROC Leeuwenborgh, de MBO-opleidingen Logistiek Medewerker (niveau 2) en Logistiek Teamleider (niveau 3) voor VDL Nedcar. De lessen worden gevolgd op een leslocatie van VDL Nedcar. Technicom verzorgt onder andere lesmateriaal, functieopdrachten, exameninstrumenten en BPV-begeleiding. Docenten van zowel ROC Leeuwenborgh als Technicom verzorgen de theorie-lessen in de verschillende vakken.

Positief kritische werkhouding

Wat dit opleidingstraject bijzonder maakt is vooral de overduidelijke link met de praktijk en de nadruk op een positief kritische werkhouding. Dat begint al in de lessen. “Theorie kunnen de cursisten prima zelf lezen in het boek. In mijn klas gaat het om de relatie tussen theorie en praktijk. Hoe werkt het in het dagelijkse werk en hoe kunnen we dat verbeteren? Daarbij zet ik ook mijn eigen jarenlange praktijkervaring in. Die interactieve sessies zijn altijd interessant”, legt Angelique uit. “Daarnaast vragen we de mensen twee keer per jaar om een verbetervoorstel te schrijven over de processen, de werkzaamheden en hun eigen rol daarin. Zo stimuleren we hen om anders naar zichzelf en naar het werk te kijken. Onlangs zei iemand nog tegen mij dat hij vroeger ‘gewoon zijn werk deed en op tijd naar huis ging’, maar dat hij dat nu niet meer kan omdat hij alles ziet, snapt waar het misgaat en er echt iets mee durft te doen. Van dat soort opmerkingen word ik ontzettend blij. Dan weet ik dat we met zijn allen op de goede weg zitten.”

Laatste Insights

loader